Update articol:
SUSPENDAREA PLĂŢII RATELOR BANCARE PÂNĂ LA NOUĂ LUNI

Ministrul de Finanțe: Au fost aprobate de Guvern și „normele de aplicare pentru cea mai curajoasă măsură din UE care vine în sprijinul celor care au rate la bancă”; Vascu, Veridio: “Se dă mai degrabă o tentă electorală măsurilor luate decât una economică”

Sursa foto: Facebook

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunţat în această dimineaţă că au fost aprobate de Guvern și „normele de aplicare pentru cea mai curajoasă măsură din UE care vine în sprijinul celor care au rate la bancă”.

Acesta a scris: “Este o măsură care îi susține pe clienții băncilor pe perioada de până la 9 luni și în același timp permite sistemului financiar bancar să funcționeze. După publicarea normelor în Monitorul Oficial persoanele fizice și juridice care au suferit de pe urmă crizei COVID-19 pot să trimită cererile către bănci”.

Şi Guvernul a transmis azi noapte că a aprobat hotărârea pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Normele încă nu au fost publicate în Monitorul  Oficial.

Adrian Vascu, Senior Partner Veridio, a scris:

Am câteva întrebări: 1. Dacă a văzut cineva până acum textul hotărârii de guvern?

2. Nu vi se pare că din ceea ce, și cum prezintă ministrul de finanțe, se dă mai degrabă o tentă electorală măsurilor luate decât una economică?

3. Și acum în criză tot electoral gândim? 

Şi proiectele de lege din Parlament promovate aceste zile au aceeaşi tentă!

Sau îmi veți răspunde că oamenii politici doar așa o pot face?

Au în preajma lor economiști, bancheri și oameni de afaceri cu experiență. Să îi lase să vină cu soluțiile nebruiate politic. Măcar acum în ceasul din urmă în care măsurile trebuie să fie clare și ferme. Sunt de acord că un sprijin judecat corect este necesar pentru toți cei afectați de criză. Dar pentru cei afectați (mi se pare că la ajutorul social “s-au aruncat” și cei care nu prea se încadrau atâta vreme cât până la data depunerii solicitării nu aveau cont bancar). Și sistemul bancar este firesc să aibă același interes. Dar nu prin legi populiste, care sunt greu de aplicat, ci prin măsuri care să permită ca de la caz la caz să fie adoptată cea mai bună soluție atât pentru debitor cât și pentru creditor. Nu poți încerca să salvezi pacienții expunând la îmbolnăvire sistemul care poate ajuta pe termen mediu și lung însănătoșirea economică (păstrând proporțiile să nu se facă greșeală de a îmbolnăvi și doctorii – cum am mai văzut!)”.

 
Ieri, Florin Cîţu a spus că a comparat măsura suspendării plăţii ratelor cu alte decizii similare luate de alte ţări şi a ajuns la concluzia că decizia Guvernului a fost cea mai curajoasă: “Aici aş vrea să vă spun, domnule prim-ministru, că m-am uitat la ce au făcut alte ţări, Franţa, Spania, Italia, Portugalia, nu sunt foarte multe ţări care au luat o măsură similară şi în acest moment a noastră e cea mai curajoasă măsură pentru că are cea mai lungă perioadă, până la nouă luni de zile, are cea mai largă plajă de oameni care pot să beneficieze şi condiţiile dintre cele mai bune. Majoritatea ţărilor care au folosit această măsură chiar şi Anglia merg pe 90 de zile, maxim 60 de zile, foarte rar să meargă pe 60 de zile, pe 90 de zile şi sunt de cele mai multe ori doar pentru credite ipotecare, în unele cazuri doar pentru credite pentru studenţi şamd. A noastră este o măsură curajoasă care încearcă să-i ajute pe cât mai mulţi români”.

El a menţionat că şi în privinţa ajutorului de şomaj România oferă mai mulţi bani decât Polonia, de exemplu.

“M-am uitat şi la câteva măsuri în Europa referitor la ajutorul de şomaj tehnic şi aş vrea să dau un exemplu, Polonia, unde plătesc doar 40% din salariul pe care îl avea cineva, dar nu 75%. Este clar că deşi nu avem resursele altor ţări acest pachet care noi l-am pus pe masă însumează aproape trei la sută din PIB”, a mai spus ministrul Finanţelor.

 

 

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (27/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Nuclearelectrica SA si Nova Power & Gas SRL lanseaza RoPower Nuclear SA

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (27/09/2022)

Grupul Purcari achizitioneaza pachetul majoritar intr-o Crama din Bulgaria

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Numire administratori provizorii