Update articol:

Ministrul de interne al Austriei recunoaşte erori înainte de atacul de la Viena

  • Macron şi Kurz vor studia la Viena ”iniţiative împotriva terorismului islamic”

Atacul sângeros de la Viena a fost precedat de o deficienţă de comunicare în ceea ce priveşte informaţia transmisă Austriei de poliţia slovacă, a recunoscut ministrul de interne austriac Karl Nehammer, informează dpa şi Reuters, citate de Agerpres. 

Nehammer a confirmat că Biroul austriac pentru protecţia Constituţiei şi combaterea terorismului (BVT), responsabil cu securitatea internă şi contraspionajul, a fost informat de partea slovacă în iulie cu privire la faptul că Kujtim Fejzulai, care a ucis patru persoane şi a rănit alte 20 luni seara în centrul Vienei, într-o rafală de focuri de armă, încercase că cumpere muniţii în Slovacia.

“Se pare că ceva a funcţionat greşit în paşii de comunicare ce au urmat”, a declarat Nehammer în cadrul unei conferinţe de presă.

El a anunţat că va fi înfiinţată o comisie în această problemă, precum şi asupra aceleia că Fejzulai a fost eliberat mai devreme din închisoare.

Fejzulai fusese condamnat la 22 de luni de închisoare anul trecut, după ce încercase să se alăture combatanţilor islamişti în Siria. El a fost eliberat condiţionat în decembrie şi a participat la un program de deradicalizare.

Potrivit ministrului austriac, o înregistrare video confirmă că Kujtim Fejzulai a acţionat singur în timpul atacului de la Viena.

  • Poliţia slovacă alertase Austria despre încercarea atacatorului de la Viena de a cumpăra muniţii din Slovacia

Autorităţile austriece au primit în ultimele luni din partea Slovaciei o informaţie cu privire la teroristul care a întreprins recentul atac de la Viena, după ce acesta încercase să cumpere muniţii în această ţară, a anunţat miercuri poliţia slovacă, informează dpa.

“Poliţia slovacă a fost informată în timpul verii că suspecţi din Austria au încercat să cumpere muniţii din Slovacia. Oricum, ei nu au reuşit să facă această achiziţie”, a scris pe Facebook directoratul poliţiei din Bratislava.

Informaţia a fost imediat transmisă poliţiei din Austria, se spune în comunicat.

Armele care au fost folosite în atacurile din Viena – un pistol şi o mitralieră – nu erau din Slovacia, adaugă comunicatul.

* Macron şi Kurz vor studia la Viena ”iniţiative împotriva terorismului islamic”

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va deplasa luni la Viena, unde va discuta cu cancelarul austriac Sebastian Kurz despre ”iniţiative europene în lupta împotriva terorismului islamist şi a islamului politic”, după ce ţările lor au fost lovite recent de atentate islamiste, a anunţat miercuri guvernul austriac, potrivit agenţiilor AFP şi EFE.

Cei doi lideri vor aborda teme privind ”combatanţii jihadişti, protecţia frontierelor externe ale Europei, precum şi Turcia”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt austriac.

Surse din guvernul de la Viena au declarat anterior agenţiei APA că Macron şi Kurz au avut marţi seară o discuţie telefonică şi au în vedere ”iniţiative europene comune în lupta împotriva terorismului”.

Capitala Austriei a cunoscut luni primul ei atac terorist islamist, comis de un tânăr albanezo-macedonean cu cetăţenie austriacă şi care a deschis focul asupra persoanelor aflate într-o zonă de recreere cu terase, provocând patru morţi şi 23 de răniţi. El fusese condamnat la închisoare în Austria pentru o tentativă de a se alătura grupării jihadiste Statul Islamic, dar a fost eliberat înainte de termen.

În Franţa au avut loc în ultimele săptămâni mai multe atentate islamiste. Nivelul de alertă antiteroristă a fost ridicat la maxim după atacul de la Nisa, unde un migrant tunisian venit prin Italia a decapitat o femeie şi a ucis încă două persoane într-o biserică.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)