Preţul scăzut al combustibilului şi al energiei ne poate ajuta pe moment, dar nu ar trebui să fim bucuroşi de această cădere dramatică a cotaţiei petrolului, pentru că în viitor vom asista la o scădere a ritmurilor de investiţii, a declarat, duminică, ministrul Economiei, Virgil Popescu.
“Da. Preţul scăzut (din energie n.r.) ne poate ajuta, cotaţia mondială scade şi este normal, pentru că a scăzut cererea foarte mult, dar acesta nu este un lucru bun pentru economie. Căderea consumului înseamnă o scădere a producţiei şi înseamnă, de asemenea, şi o scădere a încasărilor companiilor din energie, ceea ce va duce în viitor la o scădere a ritmurilor de investiţii. Da, ne ajută pe moment, trebuie să folosim acest lucru, dar cred că nu trebuie să fim bucuroşi de aceasta cădere dramatică a cotaţiei petrolului”, a precizat Popescu, la Realitatea TV.
Barilul de petrol Brent era cotat vineri dimineaţa pe piaţa futures de la Londra cu 29,49 dolari, în creştere cu 4,1 % faţă de joi la închidere, după măsurile luate de o serie de guverne pentru a contracara efectele crizei provocate de COVID-19, conform agenţiei EFE, citat de Agerpres.
Preţul barilului din Marea Nordului, de referinţă în Europa, a închis sesiunea de joi de la International Exchange Futures, din Londra, la 28,28 dolari barilul.
Pe de altă parte, preţul petrolului Texas a închis vineri cu o scădere semnificativă, de 10,67 %, până la 22,53 dolari barilul.