Update articol:

Virgil Popescu la DIGI 24: Scăderea prețului petrolului nu e neapărat un lucru bun, micşorarea prețului la pompă te ajută pe moment, dar nu este un semnal vis-a-vis de revenirea economiei globale și naționale

Sursa foto: Facebook

Pe termen scurt, România nu va fi afectată de scăderea drastică a prețului petrolului din Statele Unite. În acest moment, consumăm foarte mult petrol din producția internă ceea ce face ca economia noastră să nu fie încă influențată de criza petrolului din Statele Unite. Pentru mine, ca ministru al Economiei, este îngrijorătoare această situație pentru că economia globală va fi influențată negativ de faptul că SUA nu reușesc, în momentul de față, să vândă petrolul la un preț corect. Un preț corect pe piață ne arată că o economie funcționează optim.

Prețul scăzut al petrolului pe piețele americane este un semn prost pentru economia globală, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei la Digi24, adăugând că în România  se lucrează la capacitatea normală a sondelor pentru că necesarul țării e asigurat, în mare parte, din import.

„Am văzut și eu ce s-a întâmplat astăzi în a doua jumătate a zilei, practic, pe piața americană indicele WTI a ajuns chiar la un -35 de dolari, ceea ce e fabulos. Părerea mea este că petroliștii americani, decât să închidă sonde, preferă să piardă foarte mult la vânzarea petrolului pentru că o închidere de sonde și o redeschidere probabil ar avea costuri mult mai mari. Pe piața europeană, prețul este relativ stabil la 25 de dolari.

Pe piața românească, România este, încă, importator net de petrol, compania românească OMV Petrom este integrată și producția de țiței, deci practic ei sunt cei care produc țițeiul, în jur de 4 milioane de barili pe an, consumul României în ani normali este de 10-11 milioane de barili, deci avem un import de petrol. Putem să spunem că avem, ca să zicem așa, un oarecare noroc în momentul de față că rafinăria de la Petromidia este  într-o revizie tehnică de o lună și jumătate și se consumă din producția internă foarte mult petrol.

Deci nu am oprit sondele ca să avem această problemă cum au americanii. De asemenea, acum se poate vedea și de ce acea ordonanță pe care am adoptat-o acum o săptămână cu privire la posibilitatea vânzării pe piață a carburanților fără adaosul acela de biocarburant ne poate ajuta în acest moment pentru că era foarte complicat să aducem din import biocarburantul cu care se aditivează benzina și trebuia să rămână în depozite, acum putem debloca aceste depozite.

Virgil Popescu mai spune că va scădea prețul țițeiului de import, având în vedere situația petrolului american: “Cred că pe un termen scurt nu ne afectează. Pentru mine, faptul că prețul petrolului scade nu e neapărat un lucru bun, faptul că scade prețul la pompă te ajută pe moment dar nu este un semnal vis-a-vis de revenirea economiei globale și naționale. Cred că un preț corect ne arată că economia funcționează și toate lucrurile vor intra în normal.

Este un semn pentru economia globală că în America ajunge să se vândă petrolul la un preț negativ, practic «luați-l ca să mă scăpați de el pentru că nu mai am unde să îl pun», practic flota de transport este plină, conductele sunt plin, e un semn că se produce pe stoc, iar producția pe stoc nu e un lucru bun.

Va scădea prețul țițeiului de import, asta va face o reducere la pompă, dar v-am zis consumul în România de carburant a scăzut deja cam cu un 30%. Evident, e clar că și necesarul de import este mai mic decât în lunile normale, dar asta nu înseamnă că prețul la pompă nu va trebui să scadă dacă prețul petrolului se va duce în jos sub această cotație de 25 de dolari pe baril”.

Prețul futures al petrolului american – negativ, pentru prima dată în istorie; Cotația petrolului WTI cu livrare în luna mai a ajuns la -37,11 dolari/baril

 

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (19/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 12 - 16.10.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (19/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (19/10/2020)

Notificare rascumparare actiuni proprii 12 - 16 octombrie 2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/10/2020)

Numirea domnului Valentin Nae in functia de Director al Sucursalei CNE Cernavoda