Update articol:

Ministrul Energiei: Importurile de gaze sunt mari pentru că am dispus să se facă mai devreme înmagazinarea pentru perioada de iarnă

  • Ministrul Energiei, despre posibilitatea scumpirii gazelor pentru clienţii industriali: ”Sunt speculații. Engie face anual propaganda asta”
  • “Ordonanţa 114, din punct de vedere al Energiei, a fost dată pentru a proteja consumatorii care sunt defavorizaţi. Consumatorul defavorizat a fost definit, problema a fost că el nu este identificat

Ministrul Energiei Anton Anton a pus pe seama obligațiilor de înmagazinare importurile extrem de mari de gaze, din această perioadă.

În luna mai, România a importat o cantitate de gaze de 1.185.490 MWh, de 353 de ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut, dar mai puţin decât în aprilie anul acesta când a fost 1.288.419, 545 MWh, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Anton Anton a comentat: “Este vară, consumul de gaze nu este foarte mare, trebuie să înmagazinăm pentru perioada de iarnă. Față de alți ani, ANRE și Ministerul Energiei au dat dispoziție să se înmagazineze mult mai devreme. Prețurile sunt scăzute la import și, de aceea importă toată lumea“.

Potrivit ministrului, producția internă este scăzută, zăcământul de la Caragele crescând-o puțin, „dar nu în cantități enorme”.

Întrebat de posibilitatea scumpirii gazelor pentru segmentul industrial, din toamnă, ministrul a spus că sunt speculații.

El a catalogat drept propagandă anunţul recent al companiei Engie privind scumpirea gazelor pentru clienţii din piaţa liberă cu începere din 1 septembrie.

„Faptul că vor scumpi (preţul gazelor pentru consumatorii industriali, n.red.) este o întrebare la care nu vă pot răspunde, pentru că nu ştiu să fac speculaţii de viitor. Care vor scumpi? Engie în fiecare an face propaganda asta. Ştiu, am citit şi scrisoarea, e adevărat. Noi am făcut în aşa fel încât populaţia să fie protejată pentru câţiva ani de zile de aceste fluctuaţii”, a declarat Anton Anton, referindu-se la plafonarea preţului gazelor pentru clienţii casnici din piaţa reglementată.

Ministrul Energiei nu s-a declarat îngrijorat de anunţul acestei scumpiri, estimând că astfel la toamnă va exista o nouă creştere a importului de gaze, în contextul preţului mic al gazelor de import.

„Dacă ei scumpesc preţurile industriale, atunci ne vom trezi din nou cu import de gaze, pentru că gazele din jurul nostru vor fi mai ieftine”, a comentat Anton Anton.

Acesta a subliniat că rolul Ordonanţei 114, care a plafonat preţul de vânzare a gazelor pentru consumatorii casnici, a fost acela de protecţie a consumatorilor defavorizaţi.

„Ordonanţa 114 este în Parlament, şi noi, ca minister, participăm la discuţii. Ordonanţa 114, din punct de vedere al Energiei, a fost dată pentru a proteja consumatorii care sunt defavorizaţi, după cum se vorbeşte şi după cum s-a demonstrat. Consumatorul (defavorizat, n.red.) a fost definit, problema a fost că el nu este identificat. Şi de identificat trebuie să-l identifice Ministerul Muncii”, a susţinut ministrul Energiei. Ordonanta se refera insa la toti consumatorii casnici.

Potrivit Agerpres, Compania Engie a început să informeze, din luna iulie, mai mulţi clienţi non-casnici aflaţi pe piaţa liberă, că va creşte preţul gazelor pentru aceştia începând din septembrie 2019.

Surse: Unele companii importă gaz ieftin şi îl vând la preţuri mai mari pe piaţa internă