Update articol:

Ministrul Mediului: România, condamnată la Curtea Europeană de Justiţie pe poluarea cu PM10 din Bucureşti

Sursa foto: facebook.com/Costel.Alexe

România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiţie pentru poluarea cu PM 10 din Municipiul Bucureşti, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

“Astăzi, inevitabilul pe care îl anunţam de la începutul mandatului s-a întâmplat: România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiţie după ce Primăria Capitalei nu a reuşit să reducă poluarea cu PM10 în Municipiul Bucureşti. O ţară întreagă este condamnată din cauza unei administraţii locale iresponsabile. Acesta este rezultatul după câţiva ani de dialog cu Comisia Europeană. Comisia a fost răbdătoare cu noi şi pe acest subiect. A aşteptat câţiva ani ca Primăria Municipiului Bucureşti să aprobe un plan de reducere a poluantului PM10. Apoi, după ce Primăria Municipiului Bucureşti a reuşit să aprobe un plan de reducere, care trebuia să fie aplicabil, nu a fost capabilă să-şi implementeze propriile măsuri asumate. Astfel, suntem în situaţia în care, din cauza acestei administraţii nu am reuşit să ţinem sub control. Din păcate, măsurile implementate până la momentul sesizării Curţii nu au dus la nicio îmbunătăţire a situaţiei din Bucureşti, aceasta fiind una dintre concluziile Curţii Europene de Justiţie. Era previzibil verdictul de astăzi (joi, n.r.) al Curţii. Era previzibil de când Curtea a refuzat şi şansa apărării orale a României la Bruxelles”, a spus Alexe.

În acest context, ministrul de resort solicită Primăriei Capitalei întocmirea unui plan de urgenţă pentru reducerea poluării şi arată că, în caz contrar, Comisia Europeană poate declanşa o nouă procedură de infringement care poate costa România o sumă forfetară minimă de 1,6 milioane de euro.

“Cerem Primăriei Municipiului Bucureşti un plan de urgenţă pe termen scurt. Cerem ceea ce am cerut încă de la preluarea mandatului, să vină cu soluţii concrete care să ne ducă în situaţia să reducem poluarea în Municipiul Bucureşti şi această cauză a României la Bruxelles să fie clasată. Deocamdată, Hotărârea Curţii nu prevede sancţiuni. Din fericire, bucureştenii sunt feriţi de costuri mai mari de viaţă, din cauza unei administraţii locale iresponsabile. Însă Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să implementeze măsuri imediate care să ducă la reducerea poluării cu PM10 în Capitala României. Decizia de astăzi nu prevede un termen până la care Primăria Municipiului Bucureşti să se conformeze acestei condamnări, însă toată lumea trebuie să ştie că, dacă Primăria nu ţine sub control emisiile de PM10, Comisia poate declanşa o nouă procedură de infringement care poate costa, de data asta. Pentru cauza României suma forfetară minimă care poate fi propusă este de 1,6 milioane de euro, iar penalităţile pe zi pot varia de la circa 2.000 de euro şi 120.000 de euro pe zi”, a subliniat oficialul.

Acesta a menţionat, totodată, că planul de măsuri al Primăriei Generale are un grad de implementare zero şi termene de finalizare expirate de mai bine de un an.

“Era de aşteptat şi pentru că, acum când vorbim, există în Planul Primăriei măsuri cu grad de implementare zero şi cu termene de finalizare expirate de mai bine de un an de zile: piste de biciclete, benzi unice pentru transportul în comun, o îmbunătăţire a infrastructurii rutiere şi multe alte măsuri pe care Primăria Municipiului Bucureşti şi le-a asumat, dar din păcate nu a făcut nimic în acest sens. Condamnarea Curţii Europene de Justiţie de astăzi este motivată de nerespectarea în mod sistematic şi constant de către Primăria Municipiului Bucureşti a valorilor limită anuale pentru concentraţiile de PM10 din Bucureşti, dar şi pentru lipsa de intervenţie punctuală în zilele cu creşteri, intervenţii care să scurteze perioada de timp a depăşirilor de PM10 în aerul din Capitală. Inclusiv pe perioada stării de urgenţă, PM10 a fost depăşit în Bucureşti în mai multe zile, chiar şi în lipsa traficului”, a avertizat demnitarul.
 

Potrivit ministrului, instituţia pe care o conduce a transmis, de la începutul Stării de urgenţă, şapte avertizări administraţiei publice locale.

“Ministerul Mediului a transmis, doar de la începutul stării de urgenţă şapte avertizări către Primăria Municipiului Bucureşti de depăşiri pentru PM10 în pandemia COVID şi 16 avertizări de la începutul anului. Nicio avertizare a noastră nu a fost urmată de măsuri imediate ale Primăriei Municipiului Bucureşti pentru reducerea poluantului şi scurtarea timpului în care acesta a stat în atmosferă în concentraţii depăşite. Doar salubrizarea eficientă a străzilor din Bucureşti ar fi reuşit să ducă Bucureştiul la o reducere a poluării pentru PM10 cu cel puţin 42%. Din păcate, şi această măsură cuprinsă în Planul integrat de calitate a aerului (PICA, n.r.) a fost atinsă doar într-un procent de 40% şi doar teoretic. Am aplicat amenzi de la începutul anului de peste 54.000 de lei pentru neîndeplinirea măsurilor din PICA. Am amendat inclusiv primarul general al Capitalei, doamna Gabriela Firea, pentru că, potrivit legii, primarul este responsabil de îndeplinirea Planului de calitatea a aerului de care a depins, din păcate, această condamnare a României la Curtea Europeană de Justiţie”, a susţinut Costel Alexe, citat de Agerpres.

În viziunea acestuia, românii trebuie să înţeleagă trei lucruri importante: Curtea Europeană de Justiţie confirmă boala aerului din Bucureşti, dincolo de oameni, întreaga ţară poate suferi financiar din cauza unei singure administraţii, precum şi faptul că Primăria Capitalei trebuie să vină urgent cu o strategie pe termen scurt care să însănătoşească aerul şi să pună capăt încălcării Directivei Europene “pentru ca bucureştenii şi noi toţi ceilalţi să ne bucurăm de un aer de calitate şi să nu fim nevoiţi să plătim pentru inactivitatea şi iresponsabilitatea acestei administraţii publice locale”.

Particulele în suspensie (PM10) provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. Valoarea zilnică admisă de PM10 pentru protecţia sănătăţii umane este de 50 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală este de 40 micrograme/mc.

Comisia Europeană (CE) a arătat că România nu a luat măsurile necesare pentru a diminua nivelul de poluare cu particulele fine de praf PM10 specificate în Directiva 2008/50/EC şi a demarat o nouă procedură de infringement, întrucât autorităţile nu au transmis până la data de 1 aprilie 2019 programele naţionale de control al poluării atmosferice.

BVB | Știri BVB

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (02/12/2022)

Desfasurare licitatie conform Hotarare AGEA 17.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (02/12/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022