Update articol:

Ministrul olandez de finanțe: Țările europene ar putea vedea o „accelerare imensă a creșterii” în vară

Wopke Hoekstra Wopke Hoekstra - https://www.government.nl/

Țările europene ar putea experimenta o „accelerare imensă a creșterii” în vară, pe măsură ce vaccinările sunt intensificate, a declarat ministrul olandez de finanțe Wopke Hoekstra pentru CNBC.

Economiile europene luptă împotriva unuia dintre cele mai profunde șocuri din istorie. Pandemia de coronavirus a oprit o mare parte din activitatea economică a Europei, iar lansarea vaccinului Covid-19 a fost problematică. Economiile statelor membre din zona euro s-au contractat cu aproape 7% în 2020 și restricții sociale stricte sunt încă în vigoare, punând în pericol perspectivele pentru 2021.

Comisia Europeană  a devenit mai precaută în ceea ce privește redresarea economică, reducând prognoza PIB-ului pentru anul acesta la 3,8%, de la 4,2% estimată în noiembrie. Cu toate acestea, șeful finanțelor olandeze este încrezător că activitatea economică va reveni în timpul verii.

„În opinia mea, trebuie să fim realiști, dar există și motive să fim puțin mai optimiști decât a fost Comisia Europeană în previziunile sale, pentru că, dacă mă uit înapoi la ceea ce am văzut după primul val de Covid în Olanda , dar și în multe alte țări, a fost o accelerare imensă a creșterii “, a declarat Hoekstra pentru CNBC.

Majoritatea țărilor europene au introdus primele lockdown-uri în martie 2020, dar au înregistrat o recuperare în activitate în al treilea trimestru al anului. Temperaturile mai calde, împreună cu restricții sociale mai blânde, au permis restaurantelor, magazinelor și barurilor să se redeschidă după primele blocaje.

Aceasta a însemnat că, după o contracție de aproximativ 11% în al doilea trimestru, zona euro a crescut cu aproximativ 12% între iulie și septembrie.

„Va mai dura câteva săptămâni sau potențial încă câteva luni, dar sunt optimist cu privire la faza de dinainte de vară”, a spus Hoekstra.

„Cred că atunci, cu un nivel mult crescut de vaccinare, cu intrarea verii pe continent, cu tot ceea ce putem face în ceea ce privește testarea … De fapt, sunt destul de optimist că va fi faza în care ne întoarcem încet, dar sigur la normal ”, a adăugat el.

Hoekstra a fost mult timp un susținător vocal al prudenței fiscale. El a tulburat apele anul trecut, pentru că a cerut autorităților europene să investigheze de ce unele națiuni din sudul Europei nu aveau mai mult spațiu fiscal pentru a face față pandemiei. Cu toate acestea, Hoekstra a spus că susține politica fiscală mai relaxată, dată fiind criza „extraordinară”.

Zona euro și-a înghețat efectiv obiectivele fiscale în urma pandemiei. Aceasta înseamnă că țările nu trebuie să își reducă deficitele la sub 3% din PIB-ul lor, nici datoriile sub 60% din PIB.

Când a fost întrebat când ar trebui revenit la aceste obiective, Hoekstra a spus:  „Este prea devreme pentru a spune. Covid durează mai mult decât era de așteptat … și este greu de spus când va veni schimbarea, dar cu siguranță, în opinia mea, nu în acest an calendaristic”.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/06/2022)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/06/2022)

Convocare AGAO la data de 01/02.08.2022