Update articol:

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc: „Constructorii care nu îşi respectă contractul pleacă acasă”

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc a verificat, astăzi,  stadiul de execuție a unor obiective de infrastructură din județul Giurgiu, Ilfov și municipiul București.
Astfel, vizita de lucru a început cu verificarea lucrărilor ce sunt executate la varianta de ocolire a localității Mihăilești din județul Giurgiu, potrivit Ministerului Transporturilor.

Contractul pentru construcția Variantei ocolitoare a localității Mihăilești, în valoare de aproximativ 31 de milioane de lei, fără TVA, a fost semnat în aprilie 2016 între CNAIR S.A și Asocierea Copisa Constructora Pirenaica S.A.- Copisa Construcții SRL.
Proiectul care are o lungime totală de 3,18 km de drum național configurat la 4 benzi, include construcția a două intersecții tip giratoriu, o intersecție de tip T și două parcări de lungă durată.

Construcția acestui proiect, cofinanțat din POIM 2014-2020, a început în luna iulie 2016 și ar fi trebuit să fie încheiată în vara anului 2017, dar în condițiile actuale nu se mai poate estima termenul real pentru finalizarea lucrărilor.

Cu ocazia vizitelor inopinate in șantier s-a constatat o slabă mobilizare a Constructorului, ceea ce a făcut ca la ora actuală progresul fizic al lucrărilor să ajungă la puțin peste 30%, susţine Ministerul Transporturilor .

Reprezentanții Ministerului Transporturilor și cei ai CNAIR S.A i-au cerut Antreprenorului de mai multe ori să prezinte un raport de recuperare a întârzierilor.
În urma vizitei de astăzi Ministrul Răzvan Cuc a anunțat rezilierea contractului pentru construcția Variantei ocolitoare a localității Mihăilești:
”Astăzi reziliați contractul şi astăzi CNAIR-ul intră la lucru de îndată. Nu mai tolerez absolut nici un derapaj, dacă nu sunt toate utilajele pe care şi le-au asumat în contract la faţa locului, pleacă acasă toate companiile, pentru că în momentul de faţă răbdarea românilor este întinsă la maxim, răbdarea mea este întinsă la maxim. Au fost întâlniri între antreprenori şi CNAIR şi li s-a spus să se mobilizeze. Răspunsul lor îl vedeţi care este. Aveţi şi răspunsul meu: s-a terminat, constructorului de pe Centura Mihăileşti i se va rezilia contractul în cursul zilei de astăzi”. 

Următorul obiectiv care a fost inspectat a fost pasajul suprateran pe DJ602, Centura Bucureşti – Domneşti.

În data de 10 mai 2017 a fost semnat Contractul pentru proiectarea și execuția Pasajului Suprateran pe DJ 602, Centura Bucureşti – Domneşti care a avut o valoare de atribuire de peste 91,5 milioane lei, fără TVA. Finanțarea este asigurata din fonduri europene.
Câștigătoarea licitației a fost Asocierea S.C. STRACO GRUP S.R.L. – S.C. COMNORD S.A. – S.C. SPECIALIST CONSULTING S.R.L.
Inițial durata de proiectare contractuală a fost de 3 luni iar construcția propriu-zisă de 24 de luni.
Conform estimărilor de la momentul semnării contractului, obiectivul trebuia finalizat in anul 2019.
Configurat sub formă de sens giratoriu, Pasajul va fi construit la intersecția dintre Strada Prelungirea Ghencea-DJ602 și Centura București şi are ca principal scop fluidizarea traficului rutier în zonă.
Însă la momentul finalizării perioadei de proiectare, Primăria Generală a Capitalei a cerut CNAIR să modifice proiectul pentru a putea monta șine de tramvai pe Bulevardul Prelungirea Ghencea, fapt ce a determinat refacerea proiectării și identificarea terenurilor suplimentare.
La ora actuală Constructorul are în organizarea de șantier utilajele necesare începerii construcției, dar așteaptă exproprierea suprafețelor suplimentare de teren.

Ultimul obiectiv vizitat a fost magistrala de metrou M5, Eroilor – Drumul Taberei.
”Am vrut să mă asigur în această vizită că antreprenorul îşi asumă termenul de finalizare a acestui obiectiv şi mai are de lucru doar la partea de finisaje. Şi tocmai m-a asigurat că la sfârşitul acestui an va finaliza tot ce ţine de finisaje şi structura fizică. Contractul de automatizare va fi semnat în cursul săptămânii viitoare, iar automatizarea va fi, practic, finalizată până la sfârşitul acestui an. Domnul director şi-a pus mandatul la bătaie că va termina acest obiectiv şi vom circula pe Magistrala 5. Din punct de vedere al banilor, n-avem o problemă cu constructorul, suntem cu plăţile la zi. Sunt pe fonduri europene. Deci nu există nicio scuză să nu fie finalizat la sfârşitul acestui an. Aşteptăm de mulţi ani Magistrala 5, pentru că ştiu că s-au prelungit termenele de finalizare din diferite probleme pe care le-au invocat constructorii, dar eu sper ca aceştia să-şi fi învăţat lecţia şi de data aceasta termenele să şi le asume şi să finalizeze în acest an, fără alte claim-uri, adică acei bani nemunciţi, cu care ne-au obişnuit anumiţi constructori. Acum, şi eu o să fiu la fel de intransigent cu ei, cum sunt şi ei cu statul român(…)”, a precizat Răzvan Cuc, Ministrul Transporturilor. 

 

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (28/09/2023)

Semnare contract finantare PNRR - proiect Parc Fotovoltaic

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

ALRO S.A. (ALR) (28/09/2023)

Convocare AGAE 31 octombrie 2023