Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ

Mircea Iliescu, BVBescu.ro: Creșterea lichidității nu poate fi îmbunătățită decât dacă vom reuși să atragem cât mai mulți oameni obișnuiți către investițiile la bursă

Creșterea lichidității nu poate fi îmbunătățită decât dacă vom reuși să atragem cât mai mulți oameni obișnuiți către investițiile la bursă, dacă vor reuși să înțeleagă mecanismele pieței de capital și avantajele de a investi pe aceasa, consideră Mircea Iliescu, Trainer si Financial Advisor la BVBescu.ro.

Pe parcursul întregii luni, Financial Intelligence publică o serie de articole, în cadrul proiectului LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ, cuprinzând mesaje ale unor actori importanți dn piața bursieră.

În total, România are, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.

Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori București va împlini 140 de ani de la deschiderea oficială a bursei, după o perioadă de peste 70 de ani în care au funcționat în România doar burse de comerț.

***

Cum vedeți evoluția pieței de noastre de capital în ultimii doi ani?

Mircea Iliescu: Includerea în 2020 de către FSTE Russell în rândul piețelor emergente a oferit Bursei de Valori București posibilitatea de a intra pe radarul unui număr semnificativ mai mare de investitori, într-o arie financiară în care sumele disponibile sunt mult mai importante.

Ca și cifre, piața de capital românească a cunoscut o creștere importantă a interesului în ultimii doi ani, atât din partea investorilor cât și a companiilor. Avem o creștere a numărului de investitori activi, de la 60.000 la 100.000, peste 30 de companii noi s-au listat pe Piața Principala și pe segmentul AeRO, iar altele au venit cu obligațiuni.

Dacă ar fi să ne uităm pe statistici, observăm în ultimii 2 ani o dublare a numărului de tranzacții cu acțiuni pe Piața Principala, care a depășit cifra de 1.000.000 pe an. Valoarea medie zilnică s-a îmbunătățit și ea, de la 39 milioane lei pe zi la aproape 52 milioane lei pe zi. Pe segmentul AeRO, vedem o creștere importantă, generată de numărul mare de companii listate în acești 2 ani, valoarea medie zilnică triplandu-se – de la aproape 1 milion lei la finalul lui 2019 la aproximativ 3 milioane lei în 2022. În zona de obligațiuni, avem o creștere spectaculoasă, de la 8 milioane lei, valoare medie zilnică în 2019, la 36 milioane lei, în 2022. Acest salt s-a datorat, în mare parte, și emisiunilor constante de obligațiuni Fidelis, emise de Ministerul de Finanțe.

O supriză interesantă este segmentul produselor structurate care, de la o valoare totală a tranzacțiilor de 186 milioane lei în 2019, în 2022 se va situa, cel mai probabil, în jurul a 900 milioane lei.

Totodată, în septembrie 2020 doar 2 dintre companiile listate la BVB – Banca Transilvania și Nuclearelectica – îndeplineau criteriile de includere în indicii FSTE. După 2 ani, avem nu mai puțin de 13 societăți care fac parte din acești indici.

În plus, investițiile la bursă, ca și alternativă la economisirea prin depozite bancare, par să fi intrat în atenția românilor, care încep să devină mai conștienți de avantajele pieței de capital. Așadar, premisele pentru perioada următoare sunt bune…

Când și în ce condiții vedeți posibilă promovarea la statutul de piață emergentă de către MSCI?

Mircea Iliescu: Am citit un interviu acordat în urmă cu câteva luni de către Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București, în care dânsul declara că piața de capital românească îndeplinește în acest moment criteriile calitative pentru a fi promovată la statutul de piață emergentă de către MSCI. Avem inclusiv o a treia companie (Romgaz) care îndeplinește criteriile de capitalizare cerute.

În acest caz, promovarea și de către MSCI la statutul de piață emergentă ar trebui să fie doar o chestiune de timp. Practic, ar trebui să facem dovada faptului că putem respectă aceste criterii pe tot parcursului celor 12 luni dintr-un an. Totodată, ar trebui să existe suficiente condiții ca o oscilație mai mare – de exemplu în capitalizarea unuia dintre cei 3 emitenți – să nu ducă la nerespectarea, chiar și temporară, a acestora.

Ce eforturi considerați că mai trebuie depuse pentru dezvoltarea pieței de capital?

Mircea Iliescu: Desigur, luăm în calcul faptul că baza de plecare a fost una relativ mică, însă nu trebuie să uităm faptul că timp de mulți ani piața românească a stagnat – au fost ani în care nici o companie nouă nu s-a listat, în care foarte puține societăți veneau cu obligațiuni în piață, în care numărul investitorilor nu a crescut.

Nici în acest moment această baza nu este una semnificativă, însă ne situăm mai sus față de momentul accederii la statutul de piață emergentă. Mai sunt încă multe aspecte de acoperit, de la creșterea gradului de transparență în ceea ce privește comunicarea companiilor, în relația cu investitorii și până la operaționalizarea Contrapartii Centrale. Desigur, creșterea lichidității este un deziderat, însă trebuie să ținem cont că acest aspect nu poate fi îmbunătățit decât dacă vom reuși să atragem cât mai mulți oameni obișnuiți către investițiile la bursă, dacă vor reuși să înțeleagă mecanismele pieței de capital și avantajele de a investi pe aceasta.

Eu sunt investitor activ la Bursă de Valori București din anul 2010. Deși am auzit de foarte multe ori că lucrurile stagnează sau se mișcă foarte încet, pot afirma, uitându-mă în urmă, că piață de capital românească a parcurs în acești ani o distanță semnificativă. De la procedura de deschidere a unui cont de tranzacționare, care dura cel puțin o săptămâna, și care se făcea prin trimiterea și primirea actelor prin poștă, la lipsa acută de informație legată de mecanismele pieței și a materialelor legate de evoluția financiară a companiilor sau a pieței, am ajuns la conturi care pot fi deschise online aproape imediat, zeci de site-uri de educație financiară, grupuri de Facebook, evenimente financiare accesibile investitorului individual s.a.

***

c

Silvia Buicănescu, Depozitarul Central: Printre cele mai importante măsuri necesare pentru dezvoltarea pieței de capital se numără standardizarea, automatizarea și digitalizarea proceselor

BVB | Știri BVB

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (07/12/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 5-6 decembrie si finalizare etapa 1

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (07/12/2022)

Notificare Estinvest - rezultate oferta publica de cumparare de actiuni emise de CHIMCOMPLEX