Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ

Silvia Buicănescu, Depozitarul Central: Printre cele mai importante măsuri necesare pentru dezvoltarea pieței de capital se numără standardizarea, automatizarea și digitalizarea proceselor

Printre cele mai importante măsuri necesare pentru dezvoltarea pieței de capital se numără standardizarea, automatizarea și digitalizarea proceselor, consideră Silvia Buicănescu, director general al Depozitarului Central.

“O strategie de investiții solida în aceste domenii este necesară pentru a asigura servicii de o înaltă calitate, pentru a furniza soluții în beneficiul și pentru confortul clienților și investitorilor. Considerăm ca aceste componente sunt esențiale pentru dezvoltarea pieței de capital din România”, a spus ea.

Piața de capital din România împlinește, în luna septembrie, doi ani de la promovarea la statutul de piață emergentă, după criteriile agenției FTSE Russell.

Pe parcursul întregii luni, Financial Intelligence publică o serie de articole, în cadrul proiectului LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ, cuprinzând mesaje ale unor actori importanți dn piața bursieră.

În total, România are, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.

Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori București va împlini 140 de ani de la deschiderea oficială a bursei, după o perioadă de peste 70 de ani în care au funcționat în România doar burse de comerț.

 ***

Cum vedeți evoluția pieței de noastre de capital în ultimii doi ani? 

Silvia Buicănescu: Piața de capital, ca de altfel toate ramurile economiei naționle, a fost direct impactată de întreaga situație impusă atât de contextul pandemic, cât și de războiul dintre Ucraina și Rusia. Raportându-ne la realitatea imediată, putem spune că întreaga situație îndeamnă la menținerea stabilității și a unui echilibru atât de necesare pentru a continua să dezvoltăm piața de capital din România. Din punct de vedere al evoluției sale, este evident că piața de capital a cunoscut o dezvoltare accelerată și semnificativă de-a lungul ultimilor doi ani, cu un dinamism aparte, marcat însă de incertitudinile generate de evenimentele internaționale recente.

Când și în ce condiții vedeți posibilă promovarea la statutul de piață emergentă de către MSCI?  

     Silvia Buicănescu: În urmă cu 2 ani, piața de capital din România a fost promovată la statutul de piaţă emergentă de către FTSE Russell, iar noi sperăm că includerea Romaniei pe lista de observare a furnizorului global de indici MSCI in vederea promovarii la statutul de piaţă emergentă se va intampla cat mai curand. Piaţa de capital autohtonă îndeplineşte de ceva vreme toate criteriile calitative pentru a fi promovată la statutul de piaţă emergentă de către MSCI, insa sunt inca probleme in ceea ce priveste criteriile cantitative, in special cele legate de lichiditatea companiilor listate. Chiar daca si aici s-au facut pasi si in prezent sunt 3 companii care sunt foarte aproape de nivelul de lichiditate cerut de MSCI, cu siguranta ca listarea Hidroelectrica ar fi decisiva in declansarea acestui proces de promovare, iar acest lucru va avea un impact pozitiv asupra țării noastre și asupra  percepţiei pe care investitorii o au cu privire la piaţa de capital din România.

Ce eforturi considerați că mai trebuie depuse pentru dezvoltarea pieței de capital?

Silvia Buicănescu: Printre cele mai importante măsuri necesare se numără standardizarea, automatizarea și digitalizarea proceselor. O strategie de investiții solida în aceste domenii este necesară pentru a asigura servicii de o înaltă calitate, pentru a furniza soluții în beneficiul și pentru confortul clienților și investitorilor. Considerăm ca aceste componente sunt esențiale pentru dezvoltarea pieței de capital din România.

***

c

Claudiu Cercel, BRD: Listarea Hidroelectrica va reprezenta pașaportul pentru MSCI

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)