Update articol:
Modificări la legea energiei

Iulian Iancu propune “windfall tax” : Furnizorii de gaze vor plăti o taxă pe veniturile suplimentare din liberalizare, care va merge în bugetul de stat pentru consumatorul vulnerabil

Liberalizarea este un proces ireversibil, dar trebuie să fim conştienţi că o piaţă liberă nu este liberă de reguli, a declarat, astăzi, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, la lansarea Barometrului Securităţii Energetice. În opinia domniei sale, o piaţă liberă, fără reguli, este un dezastru, de regulă, pentru consumatori.

Domnia sa a spus: “De data aceasta ne uităm cu toţii în sprijinul pentru producători pentru că suntem cu toţii conştienţi că el trebuie să-şi menţină toate programele de investiţii, mentenanţă, exploatare etc, iar, din cauza pandemiei, preţul gazelor naturale s-a prăbuşit la cotaţii pe care nu le-a bănuit nimeni, inclusiv negative. Dacă la Viena preţul de 68 de lei s-a dus la 20 de lei şi la noi la 30 de lei, de la 30 la 68 de lei sunt 38 de lei, ceea ce ar trebui să se resimtă în preţul consumatorului. Acum este preluat în totalitate de furnizor. Furnizorul ne-a făcut deja scrisoare în care ne spune că ne păstrează preţul. Nu este o atitudine responsabilă. Dar poţi să te aştepţi într-o piaţă liberă, fara reguli, la responsabilitate, la morală? Exclus. Şi atunci trebuie să creăm o regulă care se numeşte windfall tax, o sumă care îţi vine din vânt, din cer, nu ai făcut tu nimic ca să beneficiezi de ea. Ieri, în Comisia pentru industrii, am decis prin modificările la Legea energiei a unei taxe suplimentare, astfel încât furnizorii să vireze la bugetul de stat veniturile suplimentare. Astfel, la preţul pe care un furnizor îl plăteşte producătorului îi lăsăm marja lui de furnizare, dar majorată, iar diferenţa în totalitate se preia prin această taxă în bugetul de stat pentru consumatorul vulnerabil”.

Domnia sa spune că este nevoie de această intervenţie pentru că nu ne putem aştepta de la un operator ca, de la sine putere, să renunţe la o sumă pe care o poate obţine având această libertate în piaţă.

 

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (19/01/2022)

Completare ordine de zi AGEA din 07.02.2022

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (19/01/2022)

Convocare AGAO 23(24).02.2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (19/01/2022)

Demarare oferta plasament privat accelerat in OMV Petrom S.A.