Update articol:

Moncef Slaoui: Numai 10%-15% dintre voluntarii vaccinaţi cu vacinurile pentru Covid-19 ale Pfizer şi Moderna au prezentat efecte secundare ”vizibile semnificativ”

teste antigene recunoscute Sursa foto: pixabay.com/ro/illustrations/covid-19-coronavirus-4908692/

Vaccinurile dezvoltate de Pfizer şi Moderna sunt sigure şi că numai 10%-15% dintre voluntari au raportat efecte secundare ”vizibile semnificativ”, potrivit doctorului Moncef Slaoui, conducătorul programului Operation Warp Speed destinat vaccinurilor împotriva Covid-19, transmite CNBC.

“Efectele secundare pot dura până la o zi și jumătate”, a spus dr. Moncef Slaoui, care conduce programul de vaccinare Covid-19 al administrației Trump, Operation Warp Speed. Persoanele care au suferit de reacții adverse au raportat roșeață și durere la locul injectării, precum și febră, frisoane, dureri musculare și dureri de cap, a spus el, adăugând că majoritatea oamenilor nu au efecte secundare vizibile.

”Efectele adverse mai importante, cum ar fi unele boli imune şi altele, nu au fost raportate diferit între grupul placebo şi grupul care a primit vaccinul, în cele două studii clinice, ceea ce este foarte încurajator. În timp ce cunoaştem efectele pe termen scurt şi înţelegem bine acum efectele pe termen mediu, siguranţa pe termen lung nu este încă înţeleasă, conform definiţiei”, a declarat Slaoui publicaţiei Washington Post.

Comentariile lui Slaoui vin în timp ce statele se pregătesc să distribuie un vaccin Covid-19 în doar două săptămâni.

Luna trecută, medicii au declarat că oficialii ar trebui să vorbească mai multe despre potențialele efecte secundare ale vaccinurilor, astfel încât publicul să știe la ce să se aștepte și să nu se sperie. Vaccinurile ambelor companii necesită două doze la o lună distanță pentru a obține o eficacitate maximă.

„Trebuie să conștientizăm pacienții că nu va fi o plimbare în parc”, a declarat dr. Sandra Fryhofer de la American Medical Association, adăugând: “Probabil că nu se vor simți minunați. Dar trebuie să se întoarcă pentru a doua doză”.

Moderna și Pfizer au recunoscut că vaccinurile lor ar putea avea efecte secundare similare simptomelor asociate cu Covid-19 ușor, cum ar fi durerea musculară, frisoanele și cefaleea.

Participanții la studiile privind vaccinul împotriva coronavirusului Moderna și Pfizer au declarat pentru CNBC în septembrie că se confruntă cu febră mare, dureri de corp, dureri de cap grave, epuizare pe tot parcursul zilei. În timp ce simptomele erau incomode și, uneori, intense, participanții au spus că adesea au dispărut după o zi, uneori mai devreme.

Deși efectele secundare pe termen lung nu sunt încă bine înțelese, Slaoui a spus că este important să se administreze un vaccin cât mai curând posibil, deoarece pandemia „ucide 2.000 sau mai mult de 2.000 de persoane pe zi”.

„Aceste vaccinuri cu eficacitate de 95% sunt o asigurare împotriva acestui lucru”, a spus el, adăugând că vaccinurile au fost deja testate la peste 50.000 de persoane.

 

 

BVB | Știri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCAB SA (MCAB) (03/12/2021)

Hotarare AGEA 03.12.2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (03/12/2021)

Tranzactii parti afiliate EFSA - OPCOM

TERAPLAST SA (TRP) (03/12/2021)

Hotarari AGA E 3 decembrie 2021

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014