Update articol:
SUB PRESIUNEA AMENINȚĂRILOR PUBLICE PRIVIND CONTROALE

Moneda Libra a Facebook – abandonată de companii financiare majore, precum Mastercard și Visa

Eforturile ambițioase ale Facebook Inc de a crea moneda digitală globală numită Libra au suferit grave neplăceri vineri, deoarece marile companii de plăți, inclusiv Mastercard și Visa Inc, au anunțat că ies din acest proiect, potrivit Reuters. 

Cele două companii au anunțat că vor părăsi proiectul, la fel ca EBay Inc, Stripe Inc. și compania de plăți din America Latină, Mercado Pago. Acestea se alătură PayPal Holdings Inc, care a ieșit din grup în urmă cu o săptămână, deoarece autoritățile de reglementare globale continuă să transmită îngrijorări cu privire la proiect.

Cel mai recent exod lasă Proiectul Libra fără companiile importante de plăți, ceea ce înseamnă că nu mai poate conta pe un jucător global pentru a ajuta consumatorii să își transforme moneda Libra și să faciliteze tranzacțiile.

Ceilalți membri ai Asociației, inclusiv Lyft și Vodafone, sunt în principal din companii de capital de risc, telecomunicații, blockchain și tehnologie, precum și grupuri non-profit.

“Visa a decis să nu se alăture echipei Libra în acest moment”, a declarat compania într-un comunicat, menționând: „Vom continua să facem evaluări, iar decizia noastră finală va fi determinată de o serie de factori, inclusiv capacitatea Asociației de a satisface pe deplin toate așteptările de reglementare necesare.”

Cu trei zile mai devreme, mai mulți senatori democrați au scris Visa, Mastercard și Stripe, spunându-le să fie precauți la  „un proiect care va alimenta cu siguranță creșterea activității infracționale la nivel mondial”. „Dacă continuați acest lucru, vă puteți aștepta la un nivel ridicat de control din partea autorităților de reglementare, nu numai în ceea ce privește activitățile de plată legate de Libra, ci și pe toate activitățile”, au scris senatorul Sherrod Brown și colegul său democrat Brian Schatz.

După anunțurile de vineri, Brown a declarat că firmele au fost „înțelepte să evite legitimarea monedei private și globale a Facebook”.

Facebook a anunțat că intenționează să lanseze moneda digitală în iunie 2020, în parteneriat cu alți membri ai Asociației Libra. Aproape imediat după aceea, proiectul s-a confruntat cu avertizari din partea autorităților de reglementare globale privind siguranța monedei. 

Franța și Germania s-au angajat luna trecută să blocheze operațiunea Libra  în Europa și au susținut în schimb dezvoltarea unei criptomonede publice.

Și președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a sugerat că proiectul nu poate avansa înainte de a aborda probleme serioase de confidențialitate, spălare de bani, protecția consumatorilor și stabilitatea financiară.

Directorul Facebook, Mark Zuckerberg, este programat să discute despre proiectul LIBRA în fața Comitetului pentru servicii financiare al Camerei Reprezentanților  pe 23 octombrie. Maxine Waters, care prezidează grupul, a apelat în mod repetat la Facebook să prezinte proiectul.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (30/06/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021

OMV PETROM S.A. (SNP) (30/06/2022)

OMV Petrom lanseaza raportul de sustenabilitate pentru 2021

ROMCARBON SA (ROCE) (30/06/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/06/2022)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare