Update articol:
MOMENT ISTORIC - ROMÂNIA, PIAȚĂ EMERGENTĂ

Monica Ivan, BRK Financial Group: Cele trei companii incluse în indicii FTSE sunt foarte atractive, fiind ieftine din perspectiva multiplilor de evaluare comparativ cu multiplii unor companii similare de pe piețele emergente

Un număr de 25 de companii ar fi eligibile pentru indicele FTSE Global Micro Cap, iar un număr de 19 companii pot fi analizate la revizuirile următoare ale FTSE Russell pentru includere în indicii Small Cap sau MidCap, potrivit Monicăi Ivan

Cele trei companii incluse în indicii FTSE – Banca Transilvania, Nuclearelectica și Teraplast – sunt foarte atractive, fiind ieftine din perspectiva multiplilor de evaluare comparativ cu multiplii unor companii similare de pe piețele emergente, ne-a spus Monica Ivan, directorul general al BRK Financial Group (BRK).

România a intrat de luni, 21 septembrie 2020, în categoria piețelor emergente secundare, după criteriile agenției FTSE Russell.

Monica Ivan ne-a spus: “Includerea celor 3 companii (Banca Transilvania, Nucleaelectrica și Teraplast) în seria de indici FTSE Global Equity Index Series asgura acestora o foarte mare vizibilitate în rândul investitorilor instituționali internaționali. Având în vedere că multe fonduri de investiții utilizează acești indici drept benchmark, prin replicarea lor vor investi și în aceste companii, mai ales că toate cele 3 sunt foarte atractive, fiind ieftine din perspectiva multiplilor de evaluare comparativ cu multiplii unor companii similare de pe piețele emergente.”

Dacă despre Banca Transilvania și Nuclearelectrica se știa că vor fi incluse (de fapt era o condiție ca minim 2 companii să îndeplinească criteriul lichidității pentru obținerea statutului de piață emergenta), Teraplast este surpriza plăcută în această companie selectă, apreciaza Monica Ivan. Ea a detaliat: “Acțiunile Teraplast vor fi incluse în indicii FTSE Global Micro Cap (și All Cap implicit) unde criteriile de includere solicită o capitalizare de 25 milioane USD și o lichiditate medianăzilnică de aproximativ 250.000 de acțiuni. Practic, în ultimele luni Teraplast îndeplinește foarte confortabil criteriul lichidității, având o lichiditate de 5-6 ori maimaredecât minimul cerut. Dacă ar avea o capitalizare mai ridicată (aprox 300 mil USD) ar fi eligibilă și pentru indicele FTSE Globall Small Cap, unde sunt incluse acțiunile Nucleaelectrica.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, în luna august 2020, acțiunile TRP au avut o lichiditate mediană zilnică de 1,4 milioane acțiuni, iar în august 2019, 95.000 de acțiuni. La aceste valori bune ale lichidității avem un aport consistent, BRK Financial Group desfășurând activități de market making pe acțiunile Teraplast.”

Monica Ivan ne-a mai spus: “Orice companie autohtonă poate fi inclusă în seria de indici GEIS, condițiile fiind rezonabile: să fie listată pe segmentul principal, capitalizare minimă 25 de milioane USD, și o lichiditate mediană zilnică reprezentând 0,025% din capitalizarea free floatului companiei, iar criteriul lichidității trebuie îndeplinit în 10 din cele 12 luni anterioare revizuirii semianuale (din martie și septembrie). Deci o companie cu capitalizare de 30 de milioane de dolari și un free float de 60%, are nevoie de o lichiditate de 4500 de euro zilnic. Un număr de 25 de companii ar fi eligibile pentru indicele FTSE Global Micro Cap, iar un număr de 19 companii pot fi analizate la revizuirile următoare ale FTSE Russell pentru includere în indicii Small Cap sau MidCap, unde criteriile de includere solicită o capitalizare de la 300 milioane USD în sus și o mediană a lichidității zilnice de minim 0,05%.”

MOMENT ISTORIC – România este piață emergentă; Adrian Tănase BVB: O piață de capital funcțională este critică pentru dezvoltarea economică a României

Nicu Marcu, ASF: BVB ar trebui să inițieze sau să se ralieze oricărei inițiative strategice de construcție a unei piețe agregate pentru întreaga regiune sud-este europeană

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (03/03/2021)

Reluare tranzactionare - ora 16:05 - conf Cod BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 303/03.03.2021 - aprobare oferta publica de cumparare actiuni Evergent Investments SA (fosta SIF Moldova SA)

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (03/03/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCAB SA (MCAB) (03/03/2021)

Disponibilitate - Sinteza plan de reorganizare

ALRO S.A. (ALR) (03/03/2021)

Plangere tarife antidumping

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (03/03/2021)

Inregistrarea la ORC a schimbarii denumirii societatii si a noului logo