Update articol:
FORUMUL PIETEI DE CAPITAL

Monica IVAN, BRK Financial Group: Estimăm că, până la rebalansarea următoare (martie 2022), alte 5-6 companii vor intra în indicii FTSE Russell și vom ajunge la un total de peste 10 companii – VIDEO

2021 este o referință importantă pentru piața românească, fiind un an foarte bun pentru toți actorii pieței de capital, a spus Monica IVAN, Director General BRK Financial Group, la FORUMUL PIETEI DE CAPITAL, organizat de Financial Intelligence, pe 21 septembrie.

Domnia sa detaliat: “Vorbesc din perspectiva brokerilor, unde nu încape discuția că am avut volume însemnate de business, iar investitorii au avut parte de un an plin de listari pe de-o parte, iar pe de altă parte evoluțiile piețelor și evenimentele majore ale companiilor le-au permis oportunități dese indiferent de profilul lor investițional. Pe de altă parte, cred totuși că cel mai important aspect este faptul că un număr semnificativ de emitenți au arătat deschidere față de Bursă și au ales să se listeze.”

Monica Ivan a punctat cum a văzut primele 8 luni din 2021: “Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru din anul 2021, la BVB, sunt cele 2 listari după 5 ani de seceta, și mai ales că au venit 2 companii antreprenoriale, din sectoare strategice (transporturi și dezvoltare imobiliare) care în continuare sunt slab reprezentate la BVB (n.n. TTS și One United Properties). Interesul față de cele 2 IPO-uri ne-a demonstrat cât de mult așteaptă investitorii aceste momente.

Aș adauga și Statul Român ca actor în această poză – care prin frecvența și diversitatea ofertei de titluri de stat, reușește să satisfacă o cerere reală și existentă. Sper că acest drum început cu titlurile de stat să fie urmat și de anumite autorități municipale, iar Statul să listeze companiile valoroase din portofoliu, și evident că gândul îmi zboară la Hidroelectrica.

Nu putem să nu aducem în discuție euforia de pe piața AeRo, unde avem în total 30 de listari, 14 de acțiuni și 16 de obligațiuni. Chiar dacă sumele par mici la prima vedere, aș sublinia că suntem în linie cu piața regională… aveam senzația că ticketele acestor listari sunt mici, dar într-o vizită la Wiener Borse, cei de acolo îmi spuneam că ticketul mediu pe piața lor (echivalentul AeRo) este în jur de 500.000 euro. Ce este îmbucurător e faptul că unele companii repetă utilizarea mecanismelor de finanțare oferite de Bursă și avem câteva exemple de companii care au 2-3 sau chiar mai multe serii de obligațiuni emise, altele și-au listat acțiunile după ce inițial emiseseră obligațiuni (Hunt, Bittnet), altele au emis obligațiuni după ce au listat acțiuni (Agroland), majorările de capital social sunt la ordinea zilei. Ce vreau să spun este că gradul de sofisticare al operațiunilor corporative de pe piața AeRo depășește net imaginația companiilor de pe piața principala și sper că și companiile de pe piața principală să fie puțin mai creative. Ce am observat e că orice operațiune corporativă a adus lichiditate pe respectivul emitent.”

Monica Ivan a amintit că, pe 21 septembrie s-a împlinit un an de când Piața de Capital din România a devenit piață Emergentă: “Dacă în septembrie 2020 am obținut acest statut la limită (doar 2 companii care îndeplineau criteriile de lichiditate) – asta după ce ani de zile, fix criteriul lichidității era punctul slab al pieței noastre, lucrurile au evoluat pozitiv: la review-urile următoare și alte companii au depășit pragurile de includere în indici și odată deschisă ușa pentru blue-chipuri, și companiile de talie medie (cele sub 2-3 sute mil EURO capitalizare) pot intra în indici mai mici.

Avem calcule destul de precise, și estimăm că, până la rebalansarea următoare (martie 2022) un număr de 5-6 companii vor intra în indicele FTSE Russell, deci la 1 an și jumătate vom avea un număr de peste 10 companii față de 2. Practic expunerea companiilor românești la investitorii instituționali internaționali este una semnificativă.

Nu pot să nu aduc în discuție programul « Market Makingul Emitentului » al Bursei de Valori București, în care practic a fost un efort mixt: Bursă, Emitenții și Brokerii. În total, 16 companii au intrat în cadrul acestui program și 3 firme de brokeraj. Această evoluție nu putea avea loc fără a-și da mâna brokerii cu emitenții sub patronajul Bursei.

Ce am observat în piață e că aceeași lichiditate care era înainte concentrată excesiv pe 1-2 emitenți acum e distribuită pe cele 15-16. Este o dispersie mult mai bună a lichidității totale între emitenți, s-a îmbunătățit în general calitatea raportărilor financiare, atenția pentru investitorii de retail etc.

Toată lumea întreabă : ok, și au venit investitorii internaționali ? Da, s-a văzut din comportamentul pieței că au apărut. Au fost schimburi mari de pachete (procente din companii pe piață DEAL), când unele fonduri au făcut debalansari, și urmărind mișcările, s-a văzut că au fost momente când au existat cumpărători neți de acțiuni.

Avem o diversitate mai mare de instrumente financiare (titluri de stat, obligațiuni corporative atât în lei cât și în valută, IPO-uri pe piață principală, listari săptămânale pe AeRo), emitenții au lucrat mult la calitatea comunicării cu acționarii, probabil indicele Vektor, unde ARIR notează această funcție a stimulat emitenții. Vedem din ce în ce mai multe companii care organizează conferințe cu investitorii după fiecare raportare financiară, vedem reprezentații emitenților tot mai prezenți în spațiul public,  la conferințe și alte evenimente.

Procesele corporative se simplifică din ce în ce mai mult. Există o platformă prin care emitenții pot desfășura AGA prin video conferință, dividendele și alte acțiuni corporative (ex: acțiuni gratuite) se încheie cu o viteză foarte ridicată datorită ultimelor imbuntatiri oferite de Depozitarul Central precum și a termenelor reduse implementate de ASF.”

Ca perspective, Monica Ivan asteapta autorizarea CCP, IPO-urile companiilor de stat, consolidarea statutului de piață emergenta, un număr și mai mare de companii în seriile de indici FTSE Russell.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (22/10/2021)

Amendament Conventie de trezorerie interna

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (22/10/2021)

Alocare actiuni in dreptul persoanelor cu responsabilitati de conducere SOP2018

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (22/10/2021)

Incheiere contract cu Global Medical Solutions