Update articol:

Morgan Stanley a descărcat acțiuni Archegos de 5 miliarde de dolari, cu o seară înainte de vânzările masive

Cu o seară înainte ca povestea Archegos Capital să intre în vizorul publicului la sfârșitul lunii trecute, cel mai mare broker al fondului a descărcat în liniște unele dintre pozițiile sale riscante, au declarat pentru CNBC persoane cu cunoștințe despre tranzacții.

Morgan Stanley a vândut acțiuni Archegos de aproximativ 5 miliarde de dolari unui mic grup de fonduri speculative joi, 25 martie, potrivit surselor, care au solicitat anonimatul pentru a vorbi sincer despre tranzacție.

Este un detaliu nedeclarat anterior, care arată pașii extraordinari pe care i-au făcut unele bănci pentru a se proteja de pierderile cauzate de căderea unui client. Mișcările au avantajat Morgan Stanley și pe acționarii săi. În timp ce banca a scăpat fără pierderi materiale, alte bănci au fost mai puțin norocoase. Credit Suisse a declarat marți că a avut o pierdere de 4,7 miliarde de dolari pe pozițiile Archegos; firma și-a redus dividendul și a oprit răscumpărările de acțiuni.

Morgan Stanley a avut acordul Archegos, condus de fostul analist al Tiger Management, Bill Hwang, au spus aceste persoane. Banca a oferit acțiunile la  reducere, spunând fondurilor speculative că vânzarea face parte dintr-o marjă de apel care ar putea preveni prăbușirea unui client nenumit.

Dar banca de investiții avea informații pe care nu le împărtășea cumpărătorilor de acțiuni: coșul de acțiuni pe care îl vindea, alcătuit din opt nume, inclusiv Baidu și Tencent Music, nu era decât salva de deschidere a unui val de vânzări fără precedent de zeci de miliarde de dolari, care a început chiar a doua zi.

Unii dintre clienți s-au simțit trădați de Morgan Stanley pentru că nu au primit acel context crucial, potrivit uneia dintre persoanele familiare cu situația. Fondurile speculative au aflat mai târziu din presă că Hwang și brokerul său principal s-au reunit joi seară pentru a încerca să facă vânzarea ordonat, o sarcină dificilă, având în vedere riscul ca acest lucru să se afle.

Asta înseamnă că cel puțin unii bancheri de la Morgan Stanley știau măsura în care vânzarea era probabilă și că este puțin probabil ca firma Hwang să fie salvată, susțin acești oameni. Aceste informații i-au ajutat pe Morgan Stanley și pe rivalul său Goldman Sachs să evite pierderile, deoarece firmele au cedat rapid acțiuni legate de Archegos. Morgan Stanley și Goldman au refuzat să comenteze acest articol.

Morgan Stanley a fost cel mai mare deținător al primelor 10 acțiuni tranzacționate de Archegos la sfârșitul anului 2020, cu aproximativ 18 miliarde de dolari în poziții , potrivit unei analize. Credit Suisse a fost al doilea cel mai expus, cu aproximativ 10 miliarde de dolari, au menționat aceste surse. Asta înseamnă că Morgan Stanley s-ar fi putut confrunta cu pierderi de aproximativ 10 miliarde de dolari dacă nu ar fi acționat rapid.

„Cred că a fost un moment „oh s — ”în care Morgan se uita la pierderi potențiale de 10 miliarde de dolari și a trebuit să se miște rapid”, a spus sursa.

În timp ce vânzarea de către Goldman de acțiuni legate de Archegos de 10,5 miliarde de dolari, vineri, 26 martie, a fost anunțată pe scară largă după ce banca a trimis e-mailuri către o listă largă de clienți, mișcarea Morgan Stanley cu o seară înainte nu a fost anunțată până acum.

Prăbuşirea Archegos Capital Management, condus de fostul şef al Tiger Asia, Bill Hwang, a dus la vânzarea acţiunilor la preţuri de lichidare, cele mai afectate fiind titlurile băncilor. Faţă de rivalele sale, Credit Suisse şi-a redus mai lent expunerea la fondul speculativ american. Creditorii globali care au acţionat ca brokeri pentru Archegos ar putea fi nevoiţi să înregistreze pierderi din deprecieri de peste şase miliarde de dolari, susţin analiştii.

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (09/04/2021)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2021)

Solicitare a actionarului majoritar privind sedinta AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (09/04/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGOA 26(27).04.2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (09/04/2021)

Preluare administrare ETF BET Tradeville de catre SAI Patria Asset Management SA

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021