Update articol:

Ucraina: ONU vrea ‘intensificarea’ exporturilor de cereale înainte de venirea iernii

Antonio Guterres ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a promis joi că organizaţia sa va depune eforturi pentru a ‘intensifica’ exporturile de cereale ucrainene înainte de sosirea iernii, acestea fiind cruciale pentru aprovizionarea cu alimente a multor ţări africane, relatează AFP, potrivit Agerpres.

‘Vom face tot ce se poate pentru intensificarea operaţiunilor noastre pentru a face faţă dificultăţilor iernii care vine’, a declarat Guterres în finalul unei întâlniri trilaterale la Liov (Lviv), în vestul Ucrainei, cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi turc, Recep Tayyip Erdogan.

În total, 25 de nave încărcate cu cereale au părăsit până în prezent porturile ucrainene de la semnarea unui acord între Kiev şi Moscova sub egida ONU şi a Turciei.

Blocarea acestor exporturi timp de mai multe luni după invazia rusă în Ucraina a provocat o explozie a preţurilor la produsele alimentare şi a generat temeri privind foametea în unele ţări.

Nu există o soluţie la criza alimentară mondială fără a garanta accesul mondial deplin la produsele alimentare ucrainene şi la alimentele şi îngrăşămintele din Rusia’, a subliniat Guterres joi.

El a salutat ‘începutul stabilizării’ pieţelor în acest sector după acordul între Rusia şi Ucraina, doi dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

‘Să nu ne facem iluzii: mai este un lung drum de parcurs înainte ca aceasta să se traducă în viaţa de zi cu zi a oamenilor, în brutăriile lor şi în pieţe’, a nuanţat secretarul general al ONU, menţionând ‘lanţuri de aprovizionare perturbate’ şi ‘costuri inacceptabile la energie şi transport’.

BVB | Știri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative

CEMACON SA (CEON) (30/09/2022)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 27.09.2022