Update articol:

Moscova și Ankara discută, la nivel de experți, despre înființarea unui hub de gaze în Turcia

Rusia și Turcia discută la nivel de experți problema înființării unui centru internațional de distribuție pe teritoriul Turciei, pentru a livra gaze naturale rusești în Europa, a declarat ambasadorul rus la Ankara, Aleksei Yerkhov, într-un interviu acordat ziarului “Dünya” (Lumea), relatează APA-Economie.

“În prezent, din câte am înțeles, țările noastre analizează această problemă la nivel de experți. Desigur, este foarte important”, a notat diplomatul.

La începutul lunii octormbrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ordonat guvernului său să înceapă să lucreze la “hub-ul gazier” din Turcia propus de omologul său rus Vladimir Putin pentru a exporta gazul rus spre Europa.

Şeful statului turc a afirmat de asemenea că lucrările vor începe imediat. “Nu va fi nicio perioadă de aşteptare în această problemă”, a adăugat Erdogan, precizând că hub-ul ar putea fi construit în regiunea Tracia (Tracia Răsăriteană ori Tracia Turcească.n.r.) din nord-vestul Turciei.
”Vom găsi cel mai potrivit loc pentru acest centru de distribuţie şi îl vom construi”, a declarat Erdogan jurnaliştilor turci.

Vladimir Putin a propus crearea unui centru internaţional de distribuţie a gazelor naturale în Turcia, în urma avarierii gazoductului NordStream din Marea Baltică şi în condiţiile în care livrările de gaz rusesc spre Europa sunt puternic afectate de sancţiunile occidentale impuse Rusiei.

Putin a subliniat în timpul întâlnirii cu Erdogan că Turcia este în prezent ”cea mai fiabilă rută de aprovizionare a Europei” prin intermediul gazoductului TurkStream, care transportă gaz rusesc către Turcia şi mai multe ţări din sudul şi sud-estul Europei. TurkStream, care trece pe fundul Mării Negre, poate transporta până la 31,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Bulgaria, Grecia, Serbia, România, Ungaria şi Macedonia de Nord sunt alimentate pe această rută, scrie EFE.

 

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (30/05/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (30/05/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

VRANCART SA (VNC) (30/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

MECANICA CEAHLAU (MECF) (30/05/2023)

Hotarari AGA O & E 30.05.2023