Update articol:

MTI: Ministrul ungar de Externe i-a cerut lui Rick Perry ajutorul pentru urgentarea exploatării gazelor din Marea Neagră

SZIJJÁRTÓ Péter- MTI Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev SZIJJÁRTÓ Péter -MTI Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev

Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a discutat miercuri la Washington cu ministrul american al energiei Rick Perry despre posibilitatea diversificării importului de gaze în Ungaria, potrivit MTI.

Şeful diplomaţiei ungare a declarat telefonic, joi dmineaţa, pentru agenţia ungară de presă MTI că l-a rugat pe ministrul american să intervină pe lângă compania petrolieră ExxonMobil pentru ca aceasta să demareze, alături de austriecii de la OMV, exploatarea zăcămintelor de gaze din platforma Mării Negre.

Szijjártó a spus că în Europa Centrală şi astfel şi în Ungaria siguranţa energetică este crucială. Pentru Ungaria este o chestiune de siguranţă naţională şi suveranitate capacitatea de a se aproviziona din cât mai multe surse cu cantităţi de gaze naturale necesare consumului industrial şi casnic – a adăugat ministrul.
Ungaria a făcut toate demersurile pentru a-şi asigura cantitativ independenţa faţă de aprovizonarea cu gaze, care acum se face aproape exclusiv din Rusia – a spus Péter Szijjártó.

Următorul pas în chestiunea diversificării depinde acum de un aliat NATO şi de un aliat din UE al Ungariei, a atras atenţia oficialul ungar.

MTI notează că este dreptul ExxonMobil şi OMV să exploateze zăcămintele de gaze naturale din Marea Neagră, printr-un consorţiu americano-austriac înfiinţat în acest scop. Pentru Ungaria este, în mod limpede de interes strategic ca acest consorţiu să deruleze investiţiile necesare exploatării gazului şi ca ea să şi poată cumpăra din această cantitate de gaz – a spus ministrul.

Dacă ar fi creată această posibilitate atunci gazul ar fi transportat spre Ungaria prin conducta pe care România deja a început să o construiască din Marea Neagră şi ar ajunge în ţară prin acele interconectoare de gaz, la care românii, de asemena, lucrează deja pentru a asigura curgerea bidirecţională a gazului – a spus Szijjártó.

 

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020