Finalizarea cu succes a achiziției de către Romgaz a participației Exxon în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este un pas important în obținerea independenței energetice a României, într-un moment dificil nu doar pentru țara noastră, ci pentru întreaga Europă, a declarat acum câteva minute ministrul Energiei Virgil Popescu, după ce Romgaz a anunțat finalizarea tranzacției cu ExxonMobil.
Virgil Popescu a spus: “În condițiile în care statul român a adoptat și Legea Offshore, iar gazul a fost introdus în taxonomia UE, am speranța că Petrom și Romgaz vor lua cât mai curând decizia finală de investiție pentru proiectul Neptun Deep, astfel încât românii să beneficieze de gazele din Marea Neagră.
România poate deveni un furnizor important de securitate energetică pentru Europa în următorii ani”.
- Şefa OMV Petrom: O decizie finală privind investiţia în Neptun Deep va fi luată la jumătatea anului 2023
Decizia finală în privinţa investiţiei în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră ar putea fi luată la jumătatea anului 2023, dar ştim cu toţii că dacă Legea offshore ar fi fost într-un alt loc în 2018, am fi văzut producţia de la Neptun la sfârşitul acestui an, a declarat, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom.
“Per total, strategia noastră până în 2030 cred că este cea mai mare la nivel de investiţii propus vreodată de o companie energetică din România şi vedeţi acum strategia în acţiune şi o componentă clară a acestei strategii. Este evident că, prin Neptun Deep începem, într-adevăr, să mergem mai repede decât am crezut în ceea ce priveşte unele proiecte de tranziţie energetică, mai ales proiectul de panouri fotovoltaice cu complexul Oltenia. Tranzacţia dintre Romgaz şi Exxon Mobil va fi finalizată în al treilea trimestru din acest an şi suntem pregătiţi să devenim operatori, pentru că avem echipa necesară. Legea offshore aduce nişte îmbunătăţiri pe care le salutăm, însă avem nevoie de clarificări în ceea ce priveşte principiile de piaţă liberă pe baza transferului responsabilităţii de operare. Va dura între 9 şi 12 luni până la luarea deciziei finale de investiţii, care se estimează a fi luată la mijlocul anului 2023. Vă asigurăm că vrem să mergem cât se poate de repede, pentru că aşteptăm de ani de zile, însă pre-condiţia pe care am repetat-o mereu este un mediu stabil fiscal şi legislativ. Deci, pentru asta avem nevoie de clarificări. Oricum, vreau să spun că au fost făcute foarte multe progrese”, a spus Verchere.
Şefa OMV Petrom a punctat, totodată, că dacă Legea offshore ar fi fost aprobată în anul 2018, primele rezultate ale producţiei din proiectul Neptun Deep s-ar fi observat la sfârşitul acestui an.
“În ceea ce priveşte suma totală a investiţiilor companiei, de 11 miliarde de lei, da, în aceasta este inclus şi proiectul Neptun. Neptun este un proiect foarte mare, este Perla Coroanei, dar mai există şi alte investiţii în afacerea tradiţională, dar şi în proiecte de tranziţie energetică (…) Mereu am spus că la o investiţie de asemenea anvergură trebuie să avem în vedere trei elemente importante: stabilitate, termeni competitivi şi o piaţă liberă. Acesta este un profil de producţie care va dura 20 de ani, deci trebuie să înţelegem cum vom face comercializarea. De aceea avem nevoie de clarificări. Acesta este un moment în timp, sperăm mai multă stabilitate. Sperăm că va fi mai multă predictibilitate în acest context volatil. Există patru ani de întârziere aici şi cred că toţi ştim că, dacă Legea offshore ar fi fost într-un alt loc, în 2018 am vedea producţia de la Neptun la sfârşitul acestui an, dar nu aşa se întâmplă. Este o investiţie de mai multe miliarde, deci aşteptăm să avem calitatea de operator, dar această situaţie durează mai mult decât credeam. Am văzut modificări în Legea offshore, sunt pozitive, dar avem nevoie de nişte clarificări suplimentare. Am încredere că autorităţile române înţeleg importanţa strategică a proiectului Neptun Deep şi sunt sigură că vom primi clarificările pe care le-am cerut cât mai rapid posibil”, a susţinut Christina Verchere.
* Aristotel Jude: Suntem determinați să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru
S.N.G.N Romgaz S.A a anunțat finalizarea tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.
Directorul General al S.N.G.N ROMGAZ S.A, Aristotel Jude, a declarat:
”Finalizarea cu succes a tranzacției este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă și strategică pentru România în vederea asigurării securității energetice a țării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinați să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru. Mulțumesc echipei Romgaz pentru eforturile susținute în vederea îndeplinirii acestui obiectiv strategic al companiei noastre, precum și tuturor părților implicate în această tranzacție.”
La rândul său, Directorul Economic al S.N.G.N ROMGAZ S.A, Răzvan Popescu, a declarat: ”Tranzacția reprezintă o investiție importantă realizată de Romgaz, în linie cu strategie de dezvoltare a companiei. În perioada imediat următoare vom continua realizarea formalităților necesare în vederea asigurării nevoii de finanțare a cotei de participare a Romgaz la dezvoltarea proiectului Neptun Deep.”