Update articol:

MTI: Transportul gazelor din Azerbaidjan în Ungaria poate deveni realitate după 2021

Transportul gazelor din Azerbaidjan în Ungaria poate deveni realitate după 2021, susține agenția ungară de presă MTI, ministrul de Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó şi omologul său azer, Parviz Shahbazov căzand de acord, vineri, la Baku, asupra înfiinţării unui grup de lucru în domeniul energiei care să pregătească terenul pentru acest lucru.

După întrevederea de la Baku, Péter Szijjártó a declarat, prin telefon, agenţiei ungare de presă MTI, că Ungaria are interesul să beneficieze din 2021 de creşterea producţiei de gaze din Azerbaidjan şi de livrările de gaze direcţionate către Europa.

 “În ceea ce priveşte Azerbaidjanul, acum există o reală şansă pentru perioada de după 2021, ceea ce va îmbunătăţi considerabil aprovizionarea cu gaze a Ungariei”, a spus Péter Szijjártó.Conflictul dintre Rusia şi Ucraina are un impact foarte grav asupra regiunii Europei Centrale, deoarece între cele două ţări nu s-a ajuns nici până astăzi la un acord care să asigure, începând de anul viitor, transportul prin Ucraina al gazului rusesc către Europa Centrală, a atras atenţia ministrul. Pentru Ungaria este o provocare deosebit de dificilă, întrucât peste jumătate din importurile de gaze ruseşti sosesc prin Ucraina. Péter Szijjártó a reamintit că, acum două săptămâni  a încheiat deja un acord cu Gazprom din Rusia, cu privire la modul de livrare al gazelor în 2020, dar având în vedere situaţia dificilă, negocierile privind achiziţiile de gaze din 2021 încolo trebuie începute fără întârziere.

“Credem cu tărie că pentru a îmbunătăţi securitatea energetică a Ungariei, trebuie să putem obţine din mai multe surse cantitatea de gaz utilizată în Ungaria. Dacă aruncăm o privire asupra regiunii, putem observa că unul dintre scenariile cele mai viabile pentru achiziţionarea de gaze este acela de a cumpăra gaz din Azerbaidjan”, a spus ministrul. Szijjártó a atras atenţia asupra faptului că Azerbaidjanul exportă în fiecare an 16 miliarde de metri cub de gaz către Turcia şi Europa de Sud-Est. În acelaşi timp, în ţara din Caucaz au fost descoperite trei noi câmpuri de gaze naturale, cu o rezervă de gaze de peste 500 de miliarde de metri cub, astfel că au fost demarate pregătirile pentru a creşte capacitatea conductei care transportă gaze către Europa de Sud-Est, de la 16 miliarde la 31 de miliarde de metri cub pe an. 

 

BVBStiri BVB

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/07/2020)

Numire expert pentru majorare capital

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (09/07/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (09/07/2020)

Suspendare drept de vot pentru AGEA convocata pentru data de 14/15.07.2020