Update articol:
VEZI RAPORTUL PREZENTAT

Mugur Isărescu, atac la Darius Vâlcov: “Nu citeşte măcar un raport, citeşte numai din Piperea şi Isar”

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a lansat în această dimineaţă un atac violent la adresa lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, acuzându-l pe acesta din urmă că nu se comportă ca un economist, prezintă informații trunchiate şi nu citeşte cum trebuie rapoartele BNR.

Mugur Isărescu a spus a spus despre Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă: “Nu citeşte rapoartele de inflaţie, măcar unul din cele 60-70, ci observ că citeşte numai din Piperea şi Isar. Acestea sunt singurele lui lecturi. Ce putem să facem cu acest individ? (…) Avem de discutat câteva lucruri introduse în mod repetat de consilierul pe probleme economice al premierului. Ne creează probleme de credibilitate. Are acest obicei de a lua 2-3 cifre dintr-o parte și de a le pune în altă parte. Unele sunt greu de digerat…”

Guvernatorul a precizat: ”Formulări neîntemeiate  potrivit cărora se joacă cineva cu dobânzile, că le manipulează, sunt mai mult decât periculoase. Pot fi tăiate de la rădăcină aruncând o privire către teancul de rapoarte. Facem 4 rapoarte pe an și facem asta de 13 ani. Este dureros ca unii nu le citesc şi ies în presă cu acuzaţii”.

Mugur Isărescu a continuat: “Există o dorință a consilierului economic al premierului să aibă grijă de bunăstarea românilor și cere asta Parlamentului, Guvernului. Și pentru asta ne cere să reducem dobânzile. Măi, să fie! Uite cine solicită asta, și chiar imperativ. Şi pentru asta să reducem dobânzile, ca şi când cineva s-ar juca cu dobânzile. Ca şi cum acestea nu ar fi mărimi economice.”

Guvernatorul a mai spus: “Colegii mei sunt nerăbdători să discute cu dumneavoastră și cu consilierul premierului, care a spus despre ei că nu sunt patrioți. Se vorbește de credite în lei pentru societăți. Se caută ca ele să fie ieftinite. Înțeleg că mâine vom încerca să lămurim acest lucru la Parlament. (…) Cifrele nu sunt câtuși de puțin cele prezentate în public de o anumită parte. (…) Cifrele privind profitabilitatea sistemului bancar din România le vom prezenta inclusiv mâine, dacă se doreşte, şi nu arată câtuşi de puţin că sistemul bancar din România este cel mai profitabil. Am fost în 2015 cu profitabilitatea mai mare, dar, după aceea, am ajuns pe la mijlocul  clasamentului – locul 4,6,12.  Nu spun de anii anteriori, când băncile au fost pe pierdere”.      

Potrivit Guvernatorului,  Banca Naţională a României (BNR) a fost ţinta unor atacuri «jalnice» în ultima perioadă: “Acuzaţiile potrivit cărora cineva ar manipula dobânzile sunt periculoase pentru stabilitatea economică, în condiţiile în care «s-a sărit la gâtul BNR». S-a spus inclusiv că nu suntem patrioţi. Oamenii noștri sunt oameni care ar putea lucra în orice bancă din Europa. Aceştia m-au întrebat: «Noi pentru cine lucrăm? Pentru că ni se spune că suntem lipsiți de patriotism». Le-am spus că lucrează pentru România, pentru Europa și pentru aderarea la spațiul euro. Și să nu ia în considerare aceste declarații”.

El consideră că atacurile asupra BNR sunt iresponsabile, nu au justificare şi afectează stabilitatea macroeconomică a României: “Reacţia legată de mişcarea cursului la începutul anului a fost categoric disproporţionată, indusă în mod evident prin acuze publice. Le spun celor care au sărit la gâtul BNR în ceea ce privește cursul valutar, într-o manieră total neloială şi puţin responsabilă că şi pe vremea sistemului de cursuri fixe Bretton Woods şi pe vremea etalonului aur – sisteme în care cursurile erau fixe – ele se mişcau cu plus/minus 1% . Chiar dacă au cerut prin postări caraghioase să fie cursul fix, asta nu se poate. Aceasta este piaţa. Trăieşte. Dar vă dați seama cât de porniți erau să atace BNR”.

Mugur Isărescu a mai spus: “Prima de risc s-a deteriorat în partea a doua anului şi în ianuarie 2019, din cauza OUG 114  – aici nu mai trebuie să ocolim lucrurile  – şi acestei avalanşe nefericite de acuze şi confuzionare a publicului sau a societăţii româneşti care duce la confuzionarea investitorilor străini”. 

”Domnul consilier Vâlcov nu poate vorbi în numele BNR. Nici nu ştiu în numele cui vorbeşte. Eu am semnat în cursul acestei dimineţi proiectul declaraţiei pentru drumul de parcurs de România spre zona euro. Acolo nu este niciun damf de Vâlcov”, a mai spus Isărescu. 

Raport asupra inflaţiei – februarie 2019 – Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Prezentare în cadrul conferinţei de presă, 11 februarie 2019

raport BNR inflatie

 

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (11/06/2021)

Investitie in actiunile Arctic Stream

MECANICA FINA SA (MECE) (11/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/06/2021)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. (UE) 596/2014