Update articol:

Mugur Isărescu: “BNR urmăreşte îndeaproape şi cu atenţie îmbunătățirea calității serviciilor pe care băncile le oferă consumatorilor”

Banca Naţională a României urmăreşte îndeaproape şi cu atenţie îmbunătățirea calității serviciilor pe care băncile le oferă consumatorilor, inclusiv modalitățile de rezolvare a neînţelegerilor, aceasta fiind, de altfel, o preocupare la nivel european, a declarat, astăzi, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în deschiderea simpozionului “Soluționarea alternativă a litigiilor în domeniul financiar-bancar – de la deziderat la realitate”.

Mugur Isărescu a spus că există,  în tot sistemul bancar european un efort concertat îndreptat către recâștigarea capitalului de încredere și a echilibrului dintre consumatori și bănci.

Mugur Isărescu a declarat: “Prezența mea la această conferință subliniază preocuparea constantă a Băncii Naționale a României pentru creșterea nivelului de educație financiară a consumatorilor, astfel încât aceștia să-și cunoască bine atât drepturile, cât și obligațiile ce le revin în raport cu băncile. Banca Naţională a României urmăreşte îndeaproape şi cu atenţie îmbunătățirea calității serviciilor pe care băncile le oferă consumatorilor, inclusiv modalitățile de rezolvare a neînţelegerilor, aceasta fiind, de altfel, o preocupare la nivel european. Se remarcă în tot sistemul bancar european un efort concertat îndreptat către recâștigarea capitalului de încredere și a echilibrului dintre consumatori și bănci.

Încrederea, în orice relaţie bilaterală, se câştigă greu şi se poate pierde uneori foarte repede, din varii motive: în cazul nostru, lipsa unei comunicări eficiente, lipsa de informare temeinică a consumatorului de produse şi servicii bancare (aici «vina» aparţinând ambelor părţi), dar şi modul de soluționare a nemulțumirilor pe care aceiași consumatori le pot întâmpina pe parcursul derulării raporturilor contractuale.

Referitor la acest ultim aspect un lucru pozitiv s-a întâmplat. Chiar dacă împăcarea directă a părților a părut o «misiune imposibilă» la început, prin implicarea unor persoane specializate, a conciliatorilor, în majoritatea cazurilor imposibilul a devenit posibil, iar consumatorul și banca au agreat o soluție reciproc avantajoasă de a continua raporturile contractuale pe care le-au încheiat. Poate nu trebuie omis că această soluție de împăcare a părților a fost obținută cu costuri zero pentru consumatori (și cu costuri modice pentru bancă), în termen de maxim 90 de zile și în condiții de confidențialitate deplină”.

Experienţa europeană a arătat ca a reorienta consumatorii către modalități moderne și alternative de soluționare a litigiilor, către Centrele de Soluţionare Alternativă a Litigiilor specializate în diverse domenii (financiar – bancar sau asigurări, pensii private și piețe de capital), presupune un efort constant, de lungă durată, este de părere guvernatorul BNR, care susţine că, în primul rând, consumatorii trebuie informaţi de existenţa unor asemenea Centre de Soluţionare Alternativă a Litigiilor, precum și în legătură cu serviciile pe care aceste centre le oferă. “Efortul de informare trebuie îndreptat şi către angajații băncilor, în special pentru cei din front office, care intră în contact direct cu consumatorii și pot constata nemijlocit eventualele nemulțumiri ale acestora”, consideră Mugur Isărescu.

Guvernatorul a spus: “Analizând atât evoluția statistică a cazurilor soluționate prin metodele alternative puse la dispoziția consumatorilor de către Centrul SAL Bancar (peste 1.000 de cereri conforme înregistrate în acest an), cât și calitatea soluțiilor pe care conciliatorii le-au dat în dosarele care s-au format (90% dintre aceste soluții marcând împăcarea părților), putem afirma că soluţionarea alternativă a litigiilor se află pe un drum bun, chiar dacă au trecut doar trei ani de activitate a Centrului.

Importanța acordată metodelor de soluţionare alternativă a litigiilor este reflectată și de includerea, de la începutul acestui an, a centrelor de acest tip (CSALB, SAL – FIN din cadrul ASF), în Programul Băncii Mondiale și al Fondului Monetar Internaţional de evaluare a sectorului financiar (FSAP). Dincolo de atenția astfel acordată, includerea în FSAP reprezintă nu doar o cale deschisă către experiența acumulată de cei de la Banca Mondială și de la Fondul Monetar Internaţional în această sferă, ci mai ales obligația de a asigura standarde înalte atât la nivelul procedurilor de soluționare alternativă a litigiilor, cât și al expertizei de care trebuie să dea dovadă conciliatorii care analizează direct sesizările consumatorilor”.

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021