Update articol:

NATO: Alianţa Nord-Atlantică urmăreşte cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova (vezi şi reacţiile Consiliului Europei, Departamentului de stat SUA)

Alianţa Nord-Atlantică urmăreşte cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova, potrivit unui comunicat al NATO, îndemnând la calm, reţinere şi dialog, respectând pe deplin statul de drept.

NATO menţionează: “Liderii aleși în mod democratic în Republica Moldova trebuie să colaboreze pentru a depăși această criză. Reafirmăm sprijinul continuu oferit de NATO Republicii Moldova în reformarea instituțiilor sale de apărare și securitate. NATO și Republica Moldova sunt parteneri apropiați de peste 25 de ani. Rămânem angajați în independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Consiliul Europei (CoE) solicită o ”opinie urgentă” a Comisiei de la Veneţia cu privire la situaţia din Republica Moldova.

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a declarat: “Sunt extrem de îngrijorat de recentele evoluții din Republica Moldova. Fac apel la Parlamentul ales în mod democratic, la guvernul legitim și la toate forțele politice să acționeze cu reținere și responsabilitate. Deciziile recente ale Curții Constituționale sunt greu de înțeles și par arbitrare în lumina textului Constituției și a standardelor internaționale de drept. Într-un stat democratic toți trebuie să respecte Constituția, în caz de incertitudine este întotdeauna necesar un sfat obiectiv bun. Prin urmare, am decis astăzi, în calitatea mea de secretar general, să solicit avizul urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova”.

Departamentul de Stat american a îndeamnat ca toate părţile din Moldova să se pună de acord asupra unei căi în vederea ieşirii din criză: 

“Statele Unite invită toate partidele moldovenești să manifeste reținere și să se pună de acord asupra unui parcurs mai departe prin dialogul politic. Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și au respectat drepturile fundamentale. Voința poporului moldovenesc exprimată în acele alegeri trebuie respectată fără interferenţe. Asigurarea unui viitor prosper și democratic pentru Moldova și cetățenii săi este un obiectiv comun pe care Statele Unite vor continua să îl sprijine”. 

 

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a făcut duminică apel la ”calm şi reţinere” în Republica Moldova, care se confruntă cu o criză politică, relatează AFP.

”Uniunea Europeană reiterează cu putere apelul său la calm şi reţinere. Dialogul dintre reprezentanţii aleşi în mod democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluţii la criza politică actuală”, scrie dna Mogherini într-un comunicat comun cu comisarul european pentru politica de bună vecinătate, Johannes Rahn.

AFP aminteşte, potrivit Agerpres, că preşedintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost demis din funcţie duminică şi înlocuit cu premierul Pavel Filip, un adversar politic care a dizolvat imediat parlamentul şi a convocat alegeri legislative anticipate pe 6 septembrie.

Criza politică din Republica Moldova a început odată cu alegerile legislative din februarie, din care nu a rezultat nici o majoritate.

În comunicatul lor, Federica Mogherini şi Johannes Rahn ”iau notă de deciziile adoptate sâmbătă de către parlamentul R. Moldova, îndeosebi în ce priveşte formarea coaliţiei guvernamentale”.

”Uniunea Europeană este gata să lucreze cu guvernul legitim democratic. Respectarea statului de drept şi democraţia trebuie să rămână pilonul relaţiilor noastre”, se mai spune în comunicat

BVBStiri BVB

ANTIBIOTICE S.A. (ATB) (21/04/2021)

Erata Hotarari AGA O 21.04.2021

TERAPLAST SA (TRP) (21/04/2021)

Raport trimestrul 1/2021

CONDMAG S.A. (COMI) (21/04/2021)

Numire auditor financiar

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/04/2021)

Numire membru provizoriu Directorat