Update articol:
ZI ISTORICĂ – SIF-urile, fără prag (VEZI DECLARAȚII ÎN EXCLUSIVITATE DE LA TOȚI MANAGERII CELOR CINCI SIF-URI)

Nicu Buică, SAI Muntenia: Liberalizarea deținerilor de acțiuni reprezintă provocarea atât de necesară pentru atingerea potențialului maxim al fiecărei SIF în parte

24 iulie 2020 este o zi istorică pentru societățile de investiții financiare (SIF-uri). Astăzi intră în vigoare eliminarea pragului limită de deținere de 5% din acțiunile fiecărei SIF, ca efect al legii fondurilor de investiții alternative (FIA) și al transpunerii prevederilor în statutele SIF-urilor, ca urmare a voinței acționarilor.

În decembrie, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, (legea FIA), care prevede inclusiv eliminarea pragului limită de deținere de 5% la SIF-uri.

FinancialIntelligence.ro a obținut declarații ÎN EXCLUSIVITATE despre efectele eliminării pragului de la toți managerii celor cinci SIF-uri.

***

Liberalizarea deținerilor de acțiuni reprezintă provocarea atât de necesară pentru atingerea potențialului maxim al fiecărei SIF în parte, consideră Nicu Buică, director general al SAI Muntenia Invest, administrator al SIF Muntenia (SIF4).

Domnia sa ne-a spus: “ Fiind unul dintre cei care am susținut public, fără echivoc, necesitatea implementării acestei norme legislative, nu pot decât să reafirm principiile enunțate anterior: impactul acestei modificări statutare va fi semnificativ, atât pentru emitenți, cât și pentru investitori și piața de capital în ansamblu.

Cunoscând bine motivațiile inițiale ce au stat la baza înființării Societăților de Investiții Financiare și respectând nediscriminatoriu drepturile acționarilor, indiferent de valoarea sau volumul deținerilor lor, nu pot, totuși, să ignor evoluția pieței de capital, contextul economic și financiar sau principiile de competitivitate și competență într-un mediu capitalist autentic. Nu putem, de asemenea, să negăm efectele stimulante ale abrogării pragului, atât asupra prețului acțiunilor, a reducerii discountului la tranzacționare, a creșterii atractivității emitenților, dar și asupra lichidității pieței de capital sau a diversificării ofertei sale. Societățile de Investiții Financiare au fost, încă de la listarea lor, deopotrivă piloni ai Bursei de Valori București și investitori activi și implicați în economia reală națională. Sunt convins că, în noul context, aceste roluri se vor accentua și consolida, pentru că liberalizarea deținerilor de acțiuni reprezintă, de fapt, provocarea atât de necesară pentru atingerea potențialului maxim al fiecărei Societăți în parte”.

Bogdan Drăgoi, SIF Banat Crișana: Legea FIA validează unica autoritate care contează în piața de capital: acționarii

Cătălin Iancu, SIF Moldova: Eliminarea pragului de deținere va pune SIF-urile pe radarul investitorilor instituționali

Marius Moldovan, SIF Transilvania: Eliminarea pragului – un eveniment așteptat de foarte multă vreme de investitorii din piața de capital și de acționarii SIF-urilor

Tudor Ciurezu, SIF Oltenia: Eliminarea pragului – o acțiune care va genera corupția

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/08/2022)

Convocare AGEA - 12 Oct 2022 - Actualizare act constitutiv

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (18/08/2022)

Hotarare AGA E din data de 18 august 2022

VES SA (VESY) (18/08/2022)

Inregistrarea noii structuri a Directoratului in Registrul Comertului

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014