Update articol:

Nicu Marcu (ASF): Pot să va garantez că toate fondurile de pensii private respectă randamentul minim; randamentul real este peste 4%

investiții recurente în fonduri

Toate fondurile de pensii private respectă acea condiţie obligatorie privind randamentul, acesta fiind unul foarte bun, de peste 4%, potrivit preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.

“Pot să vă garantez că toate fondurile de pensii private respectă acest randament. Mai mult decât atât, randamentul real este peste 4%, un randament foarte bun. Chiar şi acum, în criză, pentru că investiţiile făcute de fondurile de pensii sunt investiţii făcute pe termen lung. Şi trebuie să precizăm că legislaţia fondurilor de pensii a fost extrem de bine făcută, astfel încât nu lasă posibilitatea fondurilor de pensii să se ducă spre alte instrumente financiare mai sensibile, care să poată să dea riscuri. Mai nou, autoritatea a lăsat fondurilor de pensii posibilitatea să se ducă spre titluri de stat la un nivel care poate să ajungă la 100%. Să nu uităm că titlurile de stat sunt instrumentele care sunt cele mai sigure pe piaţă în momentul acesta. De aceea către acestea majoritatea fondurilor de pensii se îndreaptă, pentru că sunt titluri de stat cu un randament bun şi o durată foarte lungă de maturitate”, a explicat Marcu la Digi 24.

Potrivit acestuia, citat de Agerpres, numărul de contribuabili a crescut, de la peste şapte milioane de asiguraţi în 2019 la mai mult de opt milioane în 2020, iar activele s-au majorat cu peste 14% faţă de anul trecut.

“Este un trend ascendent. În momentul acesta fondurile de pensii sunt foarte bine capitalizate. Sunt principalii investitori în titlurile de stat”, a punctat preşedintele ASF.

El a semnalat însă că, din păcate, repartizarea contribuabililor către fondurilor de pensii se face în prezent într-o măsură foarte mare, în proporţie de 90%, aleatoriu, ceea ce înseamnă că contribuabilii nu cunosc legislaţia, unde să investească, unde să-ţi ducă banii.

“În sensul acesta, Autoritatea a făcut nişte demersuri, o promovare agresivă. Încercăm să facem o promovare agresivă pe toate palierele din piaţa de capital şi mai ales pe zona de pensii private, astfel încât cetăţeanul, când va ajunge la vârsta în care trebuie să cotizeze pe Pilonul 2 sau optează pentru Pilonul 3, să ştie pe care dintre fondurile de pensii să îl aleagă, pentru a avea randamentul cel mai bun”, a mai spus Nicu Marcu.

Întrebat dacă se mai pune problema naţionalizării totale pentru Pilonul 2, el a răspuns negativ şi a subliniat că a fost o discuţie, “o discuţie eronată şi o greşeală fantastică!

“Nu există. Discuţia a existat. A fost o discuţie eronată şi cred că o greşeală fantastică faptul că s-a abordat acest subiect. Trebuie să se ştie din capul locului că n-au ce să privatizeze, ce să naţionalizeze, pentru că banii din aceste fonduri de pensii, în proporţie de peste 70%, sunt în vistieria statului, prin aceste titluri de stat. Statul dând posibilitatea fondurilor de pensii să-şi ducă banii în titluri de stat, unde sunt randamente mari, sigure şi pe termen lung, banii fondurilor de pensii sunt la stat. Ce să mai privatizeze? Asta a fost o gândire eronată. Lucrul acesta nu se mai poate întâmpla”, a afirmat şeful ASF.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09.2022-30.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (03/10/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022