El a apreciat faptul că România, ca urmare a eforturilor făcute anterior, este în momentul de faţă membră a NATO şi a Uniunii Europene, aşa încât face parte dintr-un parteneriat deschis cu statele europene, lucru important în condiţiile în care România “trăieşte o criză internă şi a reprezentării sale pe plan extern”.
“România trebuie să investească în propria securitate. Am văzut, în urmă cu o lună, un scandal important la Direcţia de înzestrare a Armatei. România trebuie să-şi reformeze Armata. România, împreună cu ţările europene, trebuie să mărească cheltuielile pentru echipament militar şi pentru Armată, deşi în condiţii ideale ne-ar plăcea ca banii ăştia să fie duşi în zone mult mai aproape de oameni, cum sunt Sănătatea şi Educaţia. Dar orice e mai bine decât războiul. În contextul care se prefigurează, în care Europa va investi foarte mulţi bani pentru Armată, România trebuie să reuşească să aducă investiţii care să stimuleze economia. Iar dacă suntem aici, în Tulcea, cred că o oportunitate foarte mare este construcţia de corvete şi alte echipamente militare specifice zonei”, a declarat, presei, Nicuşor Dan.
Candidatul independent a indicat ca principale problemele cu care se confruntă România corupţia, lipsa unei “direcţii de ţară” şi divizarea societăţii în categorii care nu reuşesc să se înţeleagă, deşi au un interes comun.
“În opinia mea, nu există decât trei opţiuni care corespund foarte puţin cu ideologia specifică partidelor. Este o opţiune care se numeşte ‘Rusia’, este o opţiune care se numeşte ‘lăsăm lucrurile neschimbate’ şi există o opţiune pe care cred că o reprezint, pe care mulţi oameni o aşteaptă, de a face nişte schimbări reale profunde în administraţia publică din România, păstrând însă direcţia occidentală”, a afirmat Nicuşor Dan.
El a prezentat, de asemenea, soluţii la problemele identificate.
“Consider că preşedintele României trebuie să fie un preşedinte care să preseze pentru reforma statului, pentru întărirea statului şi, evident, pentru limitarea corupţiei. Preşedintele României trebuie să aducă specialiştii pe care România, har Domnului!, îi are în mediul privat, în diaspora, să identifice resursele de competenţă şi să definească direcţii strategice în domeniile cele mai importante, economie, sistemul sanitar, justiţie, colectarea taxelor. Preşedintele României trebuie să reuşească să medieze între categoriile sociale cu opinii diferite, fără să pretindă că poate să aducă oamenii la acelaşi tip de opinie pe probleme care divizează, însă prin prezenţa sa să limiteze excesele, astfel încât oamenii să se înţeleagă unii pe ceilalţi şi societatea să vadă obiectivele care o unesc”, a spus Nicuşor Dan.
Totodată, acesta a mulţumit susţinătorilor şi a menţionat că până în prezent peste 6.000 de persoane au donat în total pentru campania sa electorală suma de 2 milioane de lei.
În timpul întâlnirii cu membrii partidelor şi simpatizanţi, Nicuşor Dan a subliniat importanţa lor în campania sa electorală, printre participanţi aflându-se atât lideri locali ai unor formaţiuni politice, cât şi liderul naţional al PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, şi preşedintele Partidului DREPT, Alexandru Gâdiuţă.