Update articol:

Nicuşor Dan: Urmează, de comun acord cu Ministerul Energiei, paşi concreţi în vederea achiziţiei ELCEN

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, transmite că a avut o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, reiterând intenţia Municipalităţii de a cumpăra producătorul de energie ELCEN.

“Am avut azi o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru a continua discuţiile despre îmbunătăţirea sistemului de termoficare al Bucureştiului. Am reafirmat intenţia Primăriei Capitalei de a cumpăra producătorul de energie ELCEN, pentru a avea un sistem de producţie şi distribuţie a energiei termice aflat sub controlul Municipalităţii, deci mai eficient şi mai simplu de gestionat. Autorităţile centrale susţin această soluţie, pe care eu o consider un element extrem de important în efortul de a asigura buna furnizare a apei calde şi căldurii în Bucureşti. Urmează, de comun acord cu Ministerul Energiei, paşi concreţi în vederea achiziţiei ELCEN”, a scris edilul general pe Facebook, potrivit Agerpres.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a scris pe Facebook: “Modernizarea rețelelor de termoficare a Bucureștiului a fost principalul subiect de discuție pe care l-am avut astăzi la întâlnirea cu Nicușor Dan – primarul general al Capitalei și cu Claudiu Crețu, administratorul special al Elcen. Așa cum am mai spus din partea ministerului Energiei există deschidere pentru preluarea Elcen de către Primăria Capitalei, dorință exprimată de altfel și de Nicușor Dan. Veștile bune sunt că soluții există și sper că se vor implementa în curând, pentru că sunt pe aceeași lungime de undă cu Primarul General. Sunt soluții și pentru ELCEN, și pentru asigurarea capacităților de producție de energie termică. Vestea proastă este că, din păcate, din cauza unor calcule politice, unii din Consiliul General, care gestionează Termoenergetica, nu sunt cu adevărat determinați să rezolve problema cu celeritate, asta în timp ce compania acumulează în continuare datorii. Acum ne aflăm la peste 400 de milioane de lei datorie către ELCEN. Și vorbim despre o sumă care a depășit perioada de scadență. Când s-a înființat Termoenergetica, am atras atenția asupra riscului repetării scenariului RADET, când s-a intrat în insolvență. Degeaba sunt eu conștient de acest pericol, degeaba este Nicușor Dan conștient de acest pericol. Este nevoie ca toți cei implicați în procesul de decizie de la primăria Capitalei să lucreze într-adevăr spre beneficiul cetățenilor. Orice întârziere, bazată pe calcule politice, va costa bani pentru Capitală, apă rece pentru bucureșteni și întârzierea începerii lucrărilor pentru modernizarea termiei Capitalei. Chiar nu poate fi schimbată conducerea pesedistă a Termoenergetica având în vedere că acumulează în continuare datorii? Dragi colegi din Coaliție faceți ceva la București. Imediat vine, iar, peste noi iarna.”

Pe 9 februarie, Nicuşor Dan declara că îşi doreşte ca Termoenergetica să preia ELCEN până în vară, însă acest demers depinde de “multe” alte instituţii.

“Eu îmi doresc să se întâmple undeva până în luna mai, iunie, însă depinde de multe alte instituţii: de Consiliul Concurenţei, de creditorii ELCEN din momentul acesta, de Ministerul Energiei. (…) Dar eu îmi doresc ca până vara asta să facem asta”, declara Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă.

Edilul general preciza la momentul respectiv că datoria pe care Municipalitatea o are către Ministerul Economiei va rămâne o chestiune juridică de tranşat între cele două instituţii.

“Termoenergetica o să preia ELCEN, amândouă fiind companii ale Municipalităţii, şi în felul acesta o să fie o singură companie, iar datoria istorică pe care Municipalitatea, prin RADET, o are către Ministerul Economiei, prin ELCEN, va rămâne o chestiune juridică de tranşat între Municipalitate şi Guvern, adică Ministerul Energiei”, a explicat primarul.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie