Update articol:
UPDATE - Noi sancţiuni americane împotriva Iranului

Daimler se retrage din Iran

Producătorul german de maşini şi camioane Daimler AG a anunţat astăzi  că a renunţat la planurile de extindere a operaţiunilor din Iran, după ce preşedintele Donald Trump a anunţat reintroducerea sancţiunilor, transmite Reuters.

Noile sancţiuni americane au intrat în această dimineaţă în vigoare, potrivit informaţiilor transmise de presa internaţională. Iranul a respins până în ultimul moment oferta preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a negocia un nou acord nuclear, iar Uniunea Europeană a anunţat că va aplica prevederi legale pentru protejarea companiilor europene de efectele previzibile.
Primul set de sancţiuni vizează sistemul financiar iranian, detaliază DPA. Sunt interzise achiziţiile de dolari de către Iran şi vânzarea de titluri de stat iraniene. Peste încă trei luni se vor activa şi măsuri împotriva băncii centrale a Iranului.
Vor fi afectate şi industria auto şi exporturile de covoare şi mărfuri alimentare din Iran, precum şi importurile de grafit, aluminiu, oţel, cărbune şi unele aplicaţii software. De asemenea, Iranului i se interzice achiziţionarea anumitor avioane.
În noiembrie vor fi reintroduse şi sancţiunile împotriva sectorului energetic, iar SUA încearcă să convingă alte ţări să îşi reducă importurile de ţiţei iranian.
Primele sancţiuni au fost impuse în 2015 de preşedintele american Barack Obama, înainte de a se ajunge la acordul nuclear cu Iranul, care a acceptat să îşi sisteze programul de înarmare nucleară, în schimbul suspendării restricţiilor internaţionale. După ce a preluat preşedinţia, Trump a retras Statele Unite din acord, care este însă susţinut în continuare de Franţa, Germania şi Marea Britanie, ţările europene care au semnat înţelegerea.

Uniunea Europeană că va aplica prevederi legale pentru protejarea companiilor europene de efectele previzibile

Washingtonul insistă că nu doreşte răsturnarea regimului de la Teheran, ci doar schimbarea atitudinii acestuia, arată DPA, potrivit Agerpres. ”În timp ce menţinem presiunea economică maximă asupra regimului iranian, eu rămân deschis unui acord mai global care să se refere la ansamblul activităţilor sale nefaste, inclusiv programul său balistic şi sprijinul său faţă de terorism”, a indicat preşedintele american într-un comunicat citat de AFP.
UE şi-a menţinut dezaprobarea faţă de decizia Statelor Unite. “Regretăm profund reintroducerea de sancţiuni de către SUA”, au declarat luni miniştrii de externe francez, german şi britanic, într-o declaraţie comună, alături de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini. Măsurile americane au implicaţii şi asupra companiilor europene. Acestea riscă să fie sancţionate la rândul lor dacă nu încetează afacerile cu Iranul, iar unele produse, cum sunt avioanele fabricate în Europa, au şi componente produse în SUA, pentru care este nevoie de licenţe americane.

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a respins luni apelul Statelor Unite la un nou dialog, ca unică modalitate de evitare a sancţiunilor. Într-un discurs televizat preluat de Reuters, liderul de la Teheran a afirmat că nu sunt posibile negocieri câtă vreme Washingtonul nu mai recunoaşte înţelegerea din 2015.
Arabia Saudită şi Israelul, principalii rival regionali ai Iranului, sunt printre singurele ţări care sprijină ferm restabilirea sancţiunilor americane.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022