Update articol:

Norvegia: Şeful Fondului suveran avertizează că nu se va mai înregistra acelaşi randament ridicat al investiţiilor

Norvegia

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cu active de 1.300 miliarde de dolari, este puţin probabil să ofere în următoarele decenii acelaşi randament ridicat al investiţiilor ca în ultimii 25 de ani, a afirmat luni directorul general Nicolai Tangen, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Luni s-au împlinit 25 de ani de la prima injecţie de numerar a Guvernului de la Oslo către Banca Centrală a Norvegiei, pentru a ajuta la înfiinţarea a ceea ce a devenit de atunci cel mai mare fond suveran de investiţii din lume.

Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare.

Transformat în 1998 în Fond suveran de investiţii, deţine acţiuni la aproximativ 9.200 de companii din întreaga lume, controlând 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial. Din 1998, randamentul net al investiţiilor pentru fondul suveran al Norvegiei a fost de 4,42%, peste ţinta sa pe termen lung de 4%. Dar este puţin probabil ca tendinţa să continue, a declarat Tangen pentru Reuters.

“Acum ratele dobânzilor sunt la un nivel scăzut record, iar pieţele bursiere înregistrează un nivel record al tranzacţiilor. Este puţin probabil ca ratele dobânzilor să scadă şi mai mult”, a explicat Tangen, adăugând că relaţia dintre risc şi randamentul investiţiilor este acum diferită, atât pentru obligaţiuni, cât şi pentru acţiuni.

“Deci este extrem de puţin probabil să se repete nivelul randamentelor din ultimii 25 de ani”, a avertizat directorul general al Fondului suveran de investiţii al Norvegiei.

La finele lunii martie, valoarea totală a fondului se situa la 1.320 miliarde de dolari. Aprecierea coroanei norvegiene, moneda cu cele mai bune perfomanţe din rândul celor mai puternic industrializate ţări din lume, a şters 178 miliarde de coroane din valoarea totală a fondului în primul trimestru. De asemenea, Guvernul norvegian a retras 83 de miliarde de coroane din fondul suveran în această perioadă.

În aprilie, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a anunţat că a făcut prima sa investiţie directă într-un proiect de energie regenerabilă, care reprezintă o nouă clasă de active pentru acest fond.

Instituţia a cumpărat o participaţie de 50% la parcurile eoliene offshore Borssele 1 şi 2 din apropierea coastelor Olandei de la grupul danez Orsted pentru 1,375 miliarde euro. Parcul eolian Borssele este al doilea cel mai mare parc eolian offshore care funcţionează în prezent la nivel mondial.

Astfel de investiţii directe sunt o noutate pentru fondul norvegian, care până anul trecut putea să investească numai în acţiuni, obligaţiuni şi imobiliare. La finele lui 2020, valoarea totală a fondului era de 10.914 miliarde coroane norvegiene, din care 72,8% era investită în acţiuni, 2,5% în imobiliare şi 24,7% în instrumente cu venit fix.

În perioada 2020-2022, fondul vrea să să investească aproximativ 100 de miliarde de coroane norvegiene (12 miliarde de dolari) în proiecte din domeniul energiilor regenerabile, precum parcuri eoliene şi fotovoltaice, şi va analiza în primul rând America de Nord şi Europa.

BVBStiri BVB

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (30/07/2021)

Rezultate financiare semestriale 2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (30/07/2021)

Convocare AGA Ordinara si Extraordinara in data 10(11).09.2021

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (30/07/2021)

Rezultate financiare semestriale 2021