Update articol:

Norvegia și Germania cer NATO să protejeze conductele subacvatice de gaze și cablurile de comunicații

România în NATO martie 2004

Cancelarul german Olaf Scholz și prim-ministrul norvegian Jonas Haar Støre au cerut NATO să protejeze conductele subacvatice de gaze și cablurile de comunicații prin crearea unei structuri speciale de coordonare, potrivit Deutsche Welle.

„Conductele de gaze, cablurile telefonice și de internet sunt comunicații vitale pentru statele noastre; siguranța lor ar trebui să aibă prioritate”, a spus Scholz după întâlnirea sa cu premierul norvegian Jonas Gahr Støre în ajunul Conferinței de Securitate de la Berlin.

El a adăugat că recentele atacuri asupra conductelor Nord Stream și Nord Stream 2 au arătat cât de mari sunt riscurile în această zonă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat inițiativa: “Am crescut  măsurile de securitate ca urmare a recentului sabotaj Nord Stream și este vital să facem și mai mult pentru a ne asigura că infrastructura noastră maritimă este protejată împotriva viitoarelor atacuri”.

Prim-ministrul Norvegiei a spus, de asemenea, că țara sa va direcționa o parte din veniturile sale din exporturile de gaze pentru a ajuta Ucraina și alte țări afectate de criza energetică globală. Creșterea prețurilor la energie cauzată de invazia Ucrainei de către Federația Rusă a adus profituri suplimentare Norvegiei.

Scholz a mulțumit Norvegiei pentru creșterea cu 10% a livrărilor de gaz către Germania, deoarece Berlinul încearcă să compenseze livrările reduse din Rusia. Scholz a mai spus că țara sa va continua să fie un lider în apărarea Europei și a libertăților europene. „Niciun agresor nu ar trebui să se îndoiască de faptul că avem intenția fermă de a-i apăra pe fiecare dintre aliații noștri și fiecare centimetru din teritoriul alianței cu toate forțele de care dispunem”, a spus cancelarul german.

Între timp, ministrul german al Justiției, Marco Buschmann, a mărturisit că Germania poate să fi contribuit la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece a sprijinit gazoductul Nord Stream 2.

„Știind ceea ce știm astăzi, decizia de a continua cu Nord Stream 2 după anexarea Crimeei în 2014 a fost contribuția Germaniei la izbucnirea războiului în Ucraina”, a spus Buschmann într-un discurs de bun venit la o reuniune a miniștrilor justiției G7 la Berlin. El a adăugat că Germania are datoria „să se confrunte direct cu acest adevăr” și să „tragă concluziile corecte” din el.

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (06/12/2024)

Informare privind autorizatia de antrepozit fiscal

EUR/RON Turbo Long 10/4.45/4.55 (EBEUROTL3) (06/12/2024)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 09 si 10 Decembrie 2024