Update articol:

Noua conducere ASF și-a început de miercuri mandatul de cinci ani

*Marius Bota, despre renunțarea la funcția de vicepreședinte pentru piața de capital: “Vorbim luni. Nu sunt în București”.
* Florin Cîțu: “PNL va ataca la CCR procedura de selecție și numire a conducerii ASF!“

Noul Consiliu al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și-a început mandatul de cinci ani, chiar de miercuri (14 noiembrie), când a fost votat în Plenul Parlamentului, după numirile de marți din comisiile parlamentare de buget și economice.

Decizia a apărut miercuri în Monitorul Oficial, iar noua conducere apare deja pe site-ul ASF.

Teoretic, aceasta ar fi a doua conducere a ASF, de la înființarea instituției, în 2013, prin unirea fostelor comisii pentru asigurări, piață de capital și pensii private – CSA, CNVM și CSSPP. În practică însă, Autoritatea a fost în centrul a numeroase scandaluri, pe parcursul celor cinci ani de viață, membrii Consiliului fiind înlocuiți în repetate rânduri.

Leonardo Badea, care și-a păstrat scaunul de președinte ASF, este al treilea preşedinte al Autorității în decurs de cinci ani, primul – Dan Radu Ruşanu – fiind arestat de procurori în 2014, în dosarul Carpatica Asig şi, între timp, achitat de instanţă, iar al doilea – Mişu Negriţoiu – fiind revocat de Parlament, în urma scandalului legat de piaţa asigurărilor RCA.

Nici acum situația nu este diferită, scaunele din Consiliul ASF nefiind asigurate, chiar după votul din Parlament.

Spre exemplu, senatorul PNL Florin Cîțu a anunțat că PNL va ataca la CCR procedura de selecție și numire a conducerii ASF: “Conducerea ASF numită acum două zile nu îndeplinește condițiile de profesionalism și experiență cerute de lege.

PSD a transformat și ASF într-o anexă PSD”.

Și alți specialiști din piață apreciază că cel puțin patru membri ai conducerii ASF nu îndeplinesc criteriile legale privind experiența în piețele financiare.

Mai mult, contestații asupra noului Consiliu nu vin numai din opoziție, ci chiar din interiorul puterii.

Financialintelligence.ro a relatat, miercuri, că Marius Bota ar fi renunțat la funcția de vicepreședinte pentru piața de capital în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF),

Unele surse ne-au spus că acest lucru ar fi fost solicitat de liderul PSD Liviu Dragnea.

Marius Bota nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informația. Contactat de Financialintelligence.ro, joi seară, și întrebat dacă a demisionat de la ASF, el a spus: “Vorbim luni. Nu sunt în București”.

Răspunsul lui Marius Bota poate fi considerat drept un alt semn al încleștărilor din PSD. De altfel, la începutul săptămânii viitoare, este așteptată remanierea guvernamentală, negocierile pentru funcții fiind în toi. Se pare că postul de vicepreședinte pentru piața de capital din ASF a fost promis unui apropiat al lui Marian Oprișan.

Marius Budăi, președintele Comisiei de Buget din Camera Deputaților, ne-a spus că, până joi, nu primise vreo hârtie oficială de la Marius Bota, în sensul renunțării de la funcția din ASF, însă a auzit și el zvonuri în acest sens.

Agitația și bătălia generalizată pe funcții (nu numai la ASF) are loc în contextul în care România se pregătește să preia președinția Consiliului UE. În ce privește ASF, între temele importante la nivel european pentru perioada următoare se numără uniunea piețelor de capital și pensiile ocupaționale.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014