Update articol:

„Nu există loc pentru vise vechi”, spune președintele german despre legăturile cu Rusia

Frank-Walter Steinmeier Frank-Walter Steinmeier/ Sursa foto: bundespraesident.de/DE/Home/home_node.html#

Invazia Ucrainei de către Rusia a provocat o „ruptură epocală” în legăturile Germaniei cu Moscova, iar războiul a spulberat visul fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov de a avea o „casă europeană comună”, a declarat vineri președintele Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier, care provine dintr-o aripă a social-democraților germani, susţinând mult timp legăturile economice mai strânse cu Moscova, a declarat că invazia Ucrainei de către Rusia a adus o schimbare epocală.

„Când ne uităm la Rusia de astăzi, nu este loc pentru vise vechi”, a spus Steinmeier în textul pregătit al unui discurs național. „Țările noastre sunt opuse astăzi”.

„Ne-a cufundat și pe noi, Germania, într-un alt timp, într-o nesiguranță pe care credeam că am depășit-o: o perioadă marcată de război, violență și fugă, de preocupări legate de extinderea războiului într-un foc sălbatic în Europa”, a spus el.

Steinmeier a făcut o vizită surpriză la Kiev, marți, când a promis sprijin suplimentar Ucrainei, în special în zona apărării aeriene. Vizita a fost prima sa de când Rusia a invadat Ucraina.

Steinmeier plănuise inițial să viziteze Ucraina în aprilie, dar Kievul a refuzat să-l primească atunci, pe fondul neliniștii față de sprijinul său din trecut pentru o apropiere occidentală de Rusia. Kievul și Berlinul și-au remediat ulterior dezacordul.

Steinmeier, al cărui rol de șef al statului este în mare măsură ceremonial, a spus în discursul său că președintele rus Vladimir Putin este personal responsabil pentru tulburările din Europa și a denunțat „obsesia imperială”. Putin, la rândul său, a acuzat Occidentul că a instigat la război.

„Vin ani mai grei, ani grei”, a spus el.

BVB | Știri BVB