Update articol:
China acuză SUA de ''terorism economic''

“Nu spuneţi că nu v-am avertizat”: Un semnal din China care arată că războiul comercial cu SUA s-ar putea înrăutăți

www.beltandroadforum.org
  • “Sfătuim SUA să nu subestimeze capacitatea părții chineze de a-și proteja drepturile și interesele privind dezvoltarea. “Să nu spuneți că nu v-am avertizat!”, scrie Daily People într-un comentariu intitulat” Statele Unite, nu subestimați capacitatea Chinei de a riposta”
  • Fraza “Nu spuneți că nu v-am avertizat” a fost folosită de Daily People şi  în 1962 înainte de războiul Chinei cu India și înainte de războiul dintre China-Vietnam în 1979.
  • China a amenințat că va reduce exporturile de de pământuri rare ca o contramăsură în războiul comercial escaladat cu SUA. Materialele sunt esențiale pentru producerea iPhone-urilor, a vehiculelor electrice și a armelor de precizie avansate                                                                                                                                            

China a apreciat joi că războiul comercial lansat de preşedintele american Donald Trump cu taxe vamale punitive şi sancţiuni vizând întreprinderile sale constituie ”terorism economic”, conform presei internaţionale. “Această instigare premeditată la un conflict comercial este terorism economic, şovinism economic şi hărţuire economică în stare pură”, a declarat în cursul unei conferinţe de presă viceministrul chinez de externe Zhang Hanhui. 

Daily People, cel mai mare ziar chinez, a avertizat, miercuri,  în mod explicit, Statele Unite, că China va reduce exporturile de pământuri rare, metale esențiale pentru industria high tech, ca o contramăsură în războiul comercial escaladat cu SUA, folosind o expresie încărcată de istorie pe care publicația o folosea înainte de declanşarea războaielor .

“Sfătuim SUA să nu subestimeze capacitatea părții chineze de a-și proteja drepturile și interesele de dezvoltare. Nu spuneți că nu v-am avertizat! “, a spus Daily People, într-un comentariu intitulat “Statele Unite, nu subestimați capacitatea Chinei de a riposta”. Publicația este ziarul oficial al Partidului Comunist din China.

Fraza “Nu spuneţi că nu v-am avertizat” a fost folosită înainte de Ziarul Poporului în 1962, înainte de războiul Chinei cu India și înainte de războiul dintre China-Vietnam din 1979. 

“Pământurile rare vor deveni o contra-armă pentru ca Republica Chineză să riposteze  împotriva presiunii pe care Statele Unite au pus-o fără nici un motiv? Răspunsul nu este mister “, a spus ziarul.

Conflictul comercial dintre cele două mari economii din lume a escaladat rapid în această lună, după ce Washingtonul a majorat taxele vamale pentru produse chinezești, fiind dublat acum de un război tehnologic: administrația Trump a interzis societăților americane să vândă tehnologii către Huawei, numărul doi mondial pe piața smartphone-urilor, punând în pericol aprovizionarea cu cipuri electronice.

Speculațiile despre riposta Chinei au apărut când președintele chinez Xi Jinping a vizitat o uzină de tratatare a pământurilor rare, săptămâna trecută, fiind interpretată ca o amenințare tacită, imediat după amenițările SUA împotriva Huawei. Xi a spus atunci că “pământurile rare sunt o importantă resursă strategică”. “Doar în posesia unei tehnologii independente vom putea rămâne invincibili”, a adăugat el.

Un oficial al puternicei Agenții de planificare economic (NDRC) a avertizat marți că produsele fabricate din aceste materiale nu ar trebui utilizate împotriva dezvoltării Chinei: “Dacă cineva vrea să folosească produse fabricate pornind de la exporturile de pământuri rare pentru a frâna dezvoltarea Chinei, atunci cred că poporul chinez va fi nemulțumit”.

“Dacă Statele Unite încearcă să blocheze dezvoltarea Chinei, mai devreme sau mai târziu va folosi pământurile rare ca o armă”, avertiza și cotidianul Global Times.

Analiștii estimează însă că Beijingul ar putea ezita să recurgă la această armă, pentru a nu accelera căutarea de soluții alternative la aceste materii prime.

“În cazul în care China decide să blocheze exporturile de pământuri rare către Statele Unite, acest lucru ar putea provoca consecințe complicate, inclusiv pierderi chiar pentru China”, conform Global Times. “China știe însă că Statele Unite vor suferi mai mult”.

China asigură peste 90% din producția mondială din aceste 17 metale și care se regăsesc în smartphone, ecrane plasmă, mașini electrice, dar și armament.