Update articol:
MARIUS BODEA, DEPUTAT PNL:

“Numirile recente din board-ul companiei TAROM încalcă flagrant prevederi legale și norme morale”

Numirile recente operate în board-ul companiei TAROM încalcă flagrant prevederi legale și norme morale, susţine Marius Bodea, Deputat PNL, Secretar al Comisiei pentru transporturi și infrastructură și raportor pe domeniul aviației.

Ministerul Transporturilor a finalizat, luna trecută, procedura de selecție pentru Consiliul de administrație TAROM și numește CA pentru un mandat de 4 ani în conformitate cu OUG 109/2011 astfel: Werner Wolff, Elena Petraşcu, Georgeta Budeanu, Tiberiu Ţiclea, Gabriel Stoe, Guido Retter, Cosmin Bogdan Ştefan.

Marius Bodea explică: “În componența noului Consiliu de Administrație girat de către Ministrul Lucian Șova regăsim personaje controversate care au fost îndepărtate la un moment dat din funcțiile deținute în acest organism pentru că au adus grave prejudicii companiei TAROM.

Domnul Țiclea Tiberiu a fost revocat din funcția de Director General Administrativ printr-o Hotărâre AGA din anul 2016 pentru că nu și-a îndeplinit obiectivele și criteriile de performanță pentru anul 2015 prevăzute în contractul de mandat.
Acum este numit membru în CA deși legea interzice acest lucru! Domnul Țiclea nu mai putea candida timp de 5 ani pentru un post într-un Consiliu de Administrație conform art 30 din OUG 109/2011. Desemnarea acestuia în noul consiliu de administrație intră în sfera legii penale, indiferent cum se numește partidul de guvernământ sau ministrul ce a făcut numirea”.

Raportul Curţii de Conturi „Performanța activității de transport aerian la operatorul național, TAROM SA în perioada 2012 – 2016” precizează că Tiberiu Ţiclea a fost revocat pentru neîndeplinirea obiectivelor și criteriilor de performanță pentru anul 2015: “Prin Hotărârea AGA nr. 4/06.05.2016, AGA ia act de Hotărârea nr. 7/2016 a CA privind revocarea mandatului de Director General al domnului Heinzmann Christian și a mandatului de Director General Administrativ al domnului Țiclea Tiberiu și constată revocarea acestora cu justă cauză, având în vedere, pe lângă motivele prezentate de Președintele CA și următoarele: în cazul domnului Țiclea Tiberiu, neîndeplinirea obiectivelor și criteriilor de performanță pentru anul 2015 prevăzute în contractul de mandat nr. SG 5637/29.09.2015; în cazul domnului Heinzmann Christian, neîncheierea unui contract de mandat cu compania, fapt care poate aduce prejudicii majore companiei, nerealizarea indicatorilor bugetari pe anul 2015, neîndeplinirea măsurilor cu termen de implementare 2015 prevăzute în Planul de Administrare 2013-2016, având în vedere dubla calitate (de Director General începând cu 2012 și de administrator, începând cu 2015). Pentru motivele prezentate mai sus, prin Hotărârea nr. 4/06.05.2016 AGA revocă din funcția de administratori pe Heinzmann Christian și pe Țiclea Tiberiu”.

Potrivit OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, art. 30, administratorii revocați nu mai pot candida timp de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii pentru alte consilii de administrație prevăzute de prezenta lege. OUG 109/2011 își produce efecte începând cu data de  06.05.2018 și se aplică tuturor persoanelor numite în baza OUG 109/2011 și care au fost revocate pentru neîndeplinirea indicatorilor de performanță. Sursele noastre ne-au spus: “Revocarea domnului Ticlea s-a făcut la data de 06.05.2016 şi, deşi art. 30 alin.(9) din OUG 109/2011 a fost introdus la data de 04.06.2016, totuşi acesta își produce efecte începând cu data de  06.05.2018 și se aplică tuturor persoanelor numite în baza OUG 109/2011 și care au fost revocate pentru neîndeplinirea indicatorilor de performanță”.

Deputatul Marius Bodea mai spune că numirea domnului Guido Retter Administrator în Consiliul de Administrație frizează nu numai bunul–simț, dar și cele mai elementare reguli morale: “Acest domn se află în situații litigioase cu acționarii Companiei TAROM (MT si ROMATSA). Oare cum va reuși domnul Guido Retter să fie loial companiei și să respecte prevederile Legii 31/1990 privind societățile comerciale care îi impun să îşi exercite drepturile cu bună-credință, cu respectarea drepturilor şi a intereselor legitime ale societății şi ale celorlalți acționari?”

Guido Retter – proprietarul societatii RETTER Projectmanagement srl, în calitate de proiectant general în asociere cu IMMOKIK SRL se află în proces cu AACR, MT, ROMATSA (acţionari TAROM) si este numit Administrator în Consiliul de Administrație al TAROM pe mandat definitiv de 4 ani in conformitate cu OUG 109/2011.

Deputatul PNL mai spune că, pe lângă aceste două personaje, regăsim în  noul CA al TAROM oameni de casă pe care îi recomandă doar afilierea lor politică la PSD: “Elena Petrașcu, Secretar General în MT care a fost adusă în fruntea Ministerului după ce domnul Șova a făcut cu ea echipă pe când era Ministrul Comunicațiilor, Stefan Bogdan Cosmin fost secretar de stat la SGG pe filieră PSD, Georgeta Budeanu Director în cadrul Poștei Române, tot PSD. Dorește ministrul transporturilor transformarea CN TAROM în filiala aeriană a PSD sau poate reinventarea TAROM ca operator de corespondență poștală?
CA-ul TAROM a fost înțesat cu oameni pe care nu îi recomandă absolut nimic din punct de vedere profesional și au fost eliminați de pe lista scurtă marii profesioniști din aviația română: Nicu Stoica, fost Director General al CIAS, George Rotaru (Director General Aeroclubul României), George Barbu (Director General Școala Superioară de Aviație), Cosmin Peșteșan fost Director General CNAB și specialist al direcției de aviație din minister”.

În opinia domnului Marius Bodea, prin această manevră ministrul transporturilor deprofesionalizează TAROM: „Dacă ministrul Șova ar înțelege cum funcționează o astfel de companie ancorată profund în mediul concurențial ar fi putut realiza de ce nu aveau ce să caute servitorii de casă ai PSD la conducerea ei. Carnetul de membru de partid PSD nu te face în aviație mai profesionist , ci dimpotrivă!”
Marius Bodea îi solicită ministrului transporturilor, Lucian Șova, să reevalueze întregul proces de selecție care a fost viciat și care ridică mari semne de întrebare în legătură cu legalitatea sa.

 

 

 

 

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (11/06/2021)

Investitie in actiunile Arctic Stream

MECANICA FINA SA (MECE) (11/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/06/2021)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. (UE) 596/2014