Update articol:

NuScale și SN Nuclearelectrica – Memorandum de Înțelegere (MoU) pentru a explora tehnologia SMR (reactoare mici modulare) pentru România

Nuclearelectrica SA (“SNN”) a anunțat că a semnat un Memorandum de Înțelegere cu NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informații tehnice și economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată de NuScale. Scopul acestui MoU este evaluarea dezvoltării, autorizării și construcției reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potențială soluție pe termen lung pentru România. 

“Cu mulți ani de experiență în industria nucleară, SNN înțelege necesitățile energetice specifice ale României”, spune John Hopkins, Președinte și Director General al NuScale. 

Energia nucleară furnizează 20% din consumul intern în România, iar SNN este singurul operator al unei centrale nucleare în România.

Secretarul SUA pentru Energie, Rick Perry, a declarat: “Departamentul pentru Energie a sprijinit multe noi abordări de producere de energie electrică, inclusiv această tehnologie inovatoare. Suntem entuziaști în ceea ce privește posibilitățile viitoare și faptul că suntem implicați în dezvoltarea unei tehnologii nucleare de ultima generație”.

Cosmin Ghiță, Directorul General al Nuclearelectrica, a menţionat: “Ne dorim să cooperăm cu NuScale pentru a vedea modul în care tehnologia lor inovatoare poate aduce beneficii consumatorilor și necesităților energetice ale României”.

Tehnologia SMR a NuScale este prima și singură la nivel global supusă unei evaluări de certificare a proiectului de către Comisia Nucleară de Reglementare (NRC) din Statele Unite. Evaluarea proiectului realizată de NRC este stabilită a fi finalizată în septembrie 2020. NuScale a semnat de asemenea Memorandumuri de Înțelegere pentru evaluarea tehnologiei SMR cu Iordania și Canada.

NuScale dezvoltă o centrală nucleară pe baza de reactoare modulare cu apă ușoară pentru a furniza electricitate, încălzire termică, desalinizare. Proiectul inovator al reactorului mic modular (SMR) are la bază o construcție modulară integral fabricată de NuScale capabilă să genereze 60 MW de electricitate utilizând o versiune sigură, redusă că dimensiune și scalabila a tehnologiei reactoarelor cu apă sub presiune. Proiectul scalabil al NuScale: o centrală nucleară poate acomoda până la 12 module individuale, care oferă beneficiile unei tehnologii fără emisii de carbon și reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o producție de ordinul gigawatilor. Investitorul majoritar al NuScale este Fluor Corporation, o companie globală de inginerie, procurare și construcție cu o tradiție de 60 de ani în industria nucleară comercială.

NuScale are sediul în Portland, Oregon și birouri în Corvallis, Ore.; Rockville, Md.; Charlotte, N.C.; Richland, Wash.; Arlington, Va.; și Londra, UK.