Nvidia, cunoscută de mult timp în comunitatea de jocuri de nișă pentru cipurile sale grafice, este acum cea mai valoroasă companie publică din lume, potrivit CNBC.
Acțiunile producătorului de cipuri au urcat cu 3,6% marți, ridicând capitalizarea de piață a companiei la 3,34 trilioane de dolari, depășind Microsoft, care este evaluată acum la 3,32 trilioane de dolari. La începutul acestei luni, Nvidia a atins pentru prima dată 3 trilioane de dolari și a întrecut Apple.
Acțiunile Nvidia s-au majorat cu peste 170% în acest an şi au mai crescut şi după ce compania a raportat câștigurile din primul trimestru în mai. Acţiunea s-a multiplicat de peste nouă ori de la sfârșitul anului 2022, o creștere care a coincis cu apariția inteligenței artificiale generative.
Acțiunile Apple au scăzut cu 1,1% marți, oferind producătorului de iPhone o valoare de piață de 3,29 trilioane de dolari.
Nvidia deține aproximativ 80% din piață pentru cipuri AI utilizate în centrele de date, o afacere în creştere precum OpenAI, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta,
iar alții s-au grăbit să pregătească procesoarele necesare pentru a construi modele AI și a rula sarcini de lucru din ce în ce mai mari.
Pentru cel mai recent trimestru, veniturile din activitatea de centre de date ale Nvidia au crescut cu 427% față de acum un an, când erau la 22,6 miliarde de dolari, reprezentând aproximativ 86% din vânzările totale ale producătorului de cipuri.
Fondată în 1991, Nvidia a fost în primele decenii o companie de hardware care vindea cipuri pentru jucători pentru a rula titluri 3D. A vândut şi cipuri de minerit de criptomonede și abonamente la jocuri în cloud.
Dar în ultimii doi ani, acțiunile Nvidia au crescut vertiginos, pe măsură ce Wall Street a ajuns să recunoască tehnologia companiei drept motorul din spatele unei explozii a inteligenței artificiale care nu dă semne de încetinire. Acest lucru a ridicat averea cofondatorului și CEO-ului Jensen Huang la aproximativ 117 miliarde de dolari, făcându-l să fie pe locul 11 cel mai bogat om din lume, potrivit Forbes.
Acțiunile Microsoft au crescut cu aproximativ 20% în acest an. Gigantul software a fost, de asemenea, un beneficiar major al boom-ului AI, după ce a luat acțiuni semnificative în OpenAI și a integrat modelele AI ale startup-ului în cele mai importante produse ale sale, inclusiv Office și Windows. Microsoft este unul dintre cei mai mari cumpărători de unități de procesare grafică (GPU) Nvidia pentru serviciul său cloud Azure. Compania tocmai a lansat o nouă generație de laptop-uri care sunt concepute pentru a rula modelele sale AI, numite Copilot+.
Nvidia este un nou pretendent la titlul de cea mai valoroasă companie din SUA. În ultimii ani, Apple și Microsoft au făcut acest schimb de titlu.
Ascensiunea Nvidia a fost atât de rapidă încât compania nu a fost încă adăugată în Dow Jones Industrial Average, valoarea de referință a 30 de acțiuni dintre cele mai valoroase companii din SUA. Pe lângă publicarea veniturilor sale luna trecută, Nvidia a anunțat o splitare a acțiunilor 10 pentru 1, care a intrat în vigoare pe 7 iunie.
Splitarea oferă Nvidiei o șansă mai bună de a fi adăugată la Dow, care este un indice ponderat în funcție de preț, ceea ce înseamnă că companiile cu prețuri mai mari ale acțiunilor – mai degrabă decât limite de piață – au o influență exagerată asupra indicelui de referință.