Update articol:

O întâlnire regională neoficială privind problemele energetice este posibil să aibă loc la Sofia în octombrie (Euractiv)

Bulgaria Sursa foto: pixabay.com

O întâlnire regională neoficială privind problemele energetice este posibil să aibă loc la Sofia în octombrie, cu participarea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinților Bulgariei, Azerbaidjanului, Serbiei, României și Macedoniei de Nord, informează EURACTIV Bulgaria.

Neoficial, EURACTIV Bulgaria a aflat că firma care operează interconectorul (ICGB) dintre Bulgaria și Grecia urmează să invite părțile interesate  la inaugurarea sa pe 1 octombrie, cu o zi înainte ca țara să meargă la vot.

La întâlnire se vor discuta chestiuni de energie și cooperare regională, în special cu Azerbaidjan, care este curtat de mai multe țări UE datorită potențialului de aprovizionare cu gaze naturale.

La începutul lunii septembrie, au început negocierile între acționarii Gazoductului Trans-Adriatic (TAP) pentru extinderea capacității acesteia. Azerbaidjanul deține 20% din TAP împreună cu alți acționari, inclusiv British Petroleum, Snam, Fluxys și Enagás.

Conducta a început operațiunile comerciale în noiembrie 2020, livrând zece miliarde de metri cubi de gaz pe an de la zăcământul de gaze offshore Shah Deniz din Marea Caspică către UE – opt miliarde de metri cubi de gaz pe an către Italia și restul de două miliarde de metri cubi spre Grecia şi Bulgaria.

Bulgaria vrea să crească fluxurile de gaze din Azerbaidjan cu între jumătate și un miliard de metri cubi pe an, după ce fluxurile de gaze rusești au fost suspendate la începutul acestui an. Bulgaria are acum un contract pentru furnizarea a un miliard de metri cubi de gaz, ceea ce reprezintă o treime din necesarul anual.

Noul interconector de gaze cu Grecia are o capacitate de trei miliarde de metri cubi pe an dar poate fi crescută la cinci miliarde de metri cubi, cu compresoare de gaz mai puternice, capacitate de care este interesată și România.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (05/10/2022)

Completare Convocare AGAO 19.10.2022

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (05/10/2022)

Purcari Wineries PLC a desfasurat prima editie a Zilei Investitorului

SOCEP S.A. (SOCP) (05/10/2022)

Erata Hotarari AGA O din 27.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (05/10/2022)

Notificare cu privire la numarul si tipul de investitorilor

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (05/10/2022)

Plata dividende interimare aferente exercitiu financiar 2022