Update articol:

O mișcare rusă anti-război cheamă rușii la proteste împotriva mobilizării de război a lui Putin

Putin Sursa foto: en.kremlin.ru Sursa foto: en.kremlin.ru
  • Mișcarea Tineretului Democrat Vesna face apel la militari și rezerviști să refuze să participe la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

O mișcare rusă anti-război a cerut demonstrații în toată țara, în semn de protest față de decretul de „mobilizare parțială” al președintelui Vladimir Putin, scrie Al Jazeera.

Mișcarea Tineretului Democrat Vesna a declarat miercuri că protestele vor avea loc în orașele din Rusia la ora locală 19:00 (16:00 GMT).

 

„Facem apel la armata rusă din unități și din prima linie să refuze să participe la „operațiunea specială” sau să se predea cât mai curând posibil”, a spus Vesna într-un apel pe site-ul său, referindu-se la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Nu trebuie să mori pentru Putin”, a continuat Vesna. „Este nevoie de tine în Rusia, au nevoie cei care te iubesc. Pentru autorități, ești doar carne de tun, unde vei fi risipit fără nici un sens sau scop.”

Site-ul web include și o linie telefonică pentru soldații din cadrul armatei care nu doresc să participe la război.

Apelul vine după discursul televizat al lui Putin de miercuri, în care a spus că apără teritoriile rusești și că Occidentul vrea să distrugă țara. „Vorbim de mobilizare parțială, adică doar cetățenii care se află în prezent în rezervă vor fi supuși recrutării  și, mai ales, cei care au servit în forțele armate au o anumită specialitate militară și experiență relevantă”, a spus el.

Potrivit ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, vor fi chemaţi aproximativ 300.000 de rezervişti.

Mobilizarea este efectuată pentru a controla „teritoriile deja eliberate”, a spus Şoigu, cu referire la regiunile controlate de ruşi din estul şi sudul Ucrainei.

Separațiștii susținuți de ruși din acele zone au declarat că vor organiza referendumuri pentru a deveni parte a Rusiei în perioada 23-27 septembrie.

Pe pagina sa de Twitter, Vesna a menționat piețele din orașele în care se așteaptă să aibă loc proteste, din Orientul Îndepărtat al Rusiei până la Urali.

„Dacă orașul tău nu este pe listă, mergi în piața centrală”, a scris mișcarea pe Twitter, adăugând un link către instrucțiuni de siguranță în timpul unui protest și ce trebuie să faci în cazul arestărilor.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (05/10/2022)

Completare Convocare AGAO 19.10.2022

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (05/10/2022)

Purcari Wineries PLC a desfasurat prima editie a Zilei Investitorului

SOCEP S.A. (SOCP) (05/10/2022)

Erata Hotarari AGA O din 27.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (05/10/2022)

Notificare cu privire la numarul si tipul de investitorilor

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (05/10/2022)

Plata dividende interimare aferente exercitiu financiar 2022