Update articol:

Oamenii de știință cercetează noi teorii cu privire la relaţia dintre vaccinul AstraZeneca şi cheagurile de sânge

vaccin coronavirus, vaccinare, efecte secundare ale vaccinului pixabay.com

Oamenii de știință explorează mai multe posibilități care ar putea explica cel puțin 18 cazuri în care cheaguri de sânge extrem de rare au apărut în creierul unor persoane,  în zilele și săptămânile după administrarea vaccinului AstraZeneca, potrivit Reuters.

Cercetătorii europeni au prezentat o teorie conform căreia vaccinul declanșează un anticorp neobișnuit în unele cazuri rare; alții încearcă să înțeleagă dacă aceste cazuri sunt legate de pilulele contraceptive.

Dar mulți oameni de știință spun că nu există dovezi definitive și nu este clar dacă sau de ce vaccinul AstraZeneca ar provoca o problemă care nu există la alte vaccinuri împotriva Covid.

Cele mai multe dintre cheagurile de sânge rare au fost observate la femei și cele mai multe cazuri au fost raportate în Europa. Două cazuri au fost raportate în India.

Agenția Europeană pentru Medicamente a declarat că o analiză preliminară sugerează că vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge. Dar nu a exclus o asociere cu cazuri rare de cheaguri de sânge în vasele care drenează sângele din creier cunoscut sub numele de tromboza sinusului venos cerebral (CVST).

Cercetătorii din Germania și Norvegia, unde au fost raportate unele dintre cazuri,  au emis săptămâna aceasta ipoteza că vaccinul ar putea declanșa un răspuns imun în care organismul produce anticorpi care ar putea duce la formarea de cheaguri de sânge.

Profesorul Paal Andre Holme de la Spitalul Universitar Oslo din Norvegia, care a tratat trei lucrători din domeniul sănătății cu cheaguri de sânge severe după ce au primit vaccinul AstraZeneca, a declarat joi într-o conferință de presă că „am făcut descoperiri” care ar putea „explica evoluţia clinică a pacienților noștri . ”

Holme a avertizat că aceste constatări sunt preliminare. „Acesta este doar începutul tuturor cercetărilor care se fac”, a spus el, dar nu a lansat nicio informație care să susțină ipoteza sa.

O echipă de cercetători germani de la Clinica Universității Greifswald a declarat vineri că a ajuns la o concluzie similară. Dacă se dovedeşte a fi corectă, ar putea exista o modalitate de tratare a afecțiunii, au spus oamenii de știință.

Cercetătorii EMA au declarat joi că întreprind mai multe investigații pentru a stabili dacă cheagurile de sânge rare ar putea fi legate de vaccin sau să apară întâmplător. Ei au menționat că multe dintre probleme au avut loc la femei mai tinere.

CVST, deși rar, a fost asociat cu sarcina și utilizarea contraceptivelor orale. „Acesta este unul dintre lucrurile pe care le vom investiga în continuare în viitorul apropiat”, a declarat Sabine Straus, președinta comitetului de siguranță al EMA.

EMA intenționează, de asemenea, să investigheze dacă cei care au dezvoltat afecțiunea au fost infectați anterior sau la momentul vaccinului cu COVID-19, care poate provoca cheaguri de sânge.

Mai mulți experți în vaccinuri din SUA rămân prudenți cu privire la ipoteza anticorpilor și au declarat că nivelul ridicat de audienţă al acestor evenimente ar putea determina mai mulți medici să fie mai subiectivi decât în ​​mod normal, ceea ce ar face să pară că evenimentele sunt legate de vaccin.

Vaccinul AstraZeneca a primit autorizație de utilizare de urgență în 70 de țări, dar nu a fost încă aprobat în Statele Unite.

Experții americani se întreabă, de asemenea, de ce astfel de evenimente ar avea loc doar la vaccinul AstraZeneca și nu vaccinurile de la Pfizer Inc și BioNTech SE, Moderna Inc, Johnson & Johnson și vaccinul rus Sputnik V – toate acestea fiind destinate să producă anticorpi vizați la porțiunea „vârf” a coronavirusului pe care o folosește pentru a intra în celule.

 

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (30/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - Tranzactii raportate in S2 2022

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (30/01/2023)

Indreptare erori materiale in tranzactiile parti afiliate incheiate in S2 2022

MedLife S.A. (M) (30/01/2023)

Amendament - raport conf. art. 108 din Legea 24/2017 (R) ianuarie - iulie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (30/01/2023)

Amendament - Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)