Update articol:
FORUMUL ENERGIEI 2023

Oana IJDELEA, FPPG: Fără noi surse de gaze naturale, România va avea o dependență de aproximativ 40% de import, în următorii șase ani

Este important că avem sisteme, rețele, care se vor extinde, vor exista investiții, însă ca toate acestea să fie funcționale, trebuie să existe și resursa, a spus Oana IJDELEA, Președinte Comisia Permanentă Offshore, FPPG, la Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence, pe 22 mai.

VEZI – Prezentare FPPG – Oana Ijdelea_Forumul Energiei

 

Din perspectiva FPPG, marea oportunitate rezidă în resursele de gaze din Marea Neagră, a menționat ea: “Din analizele organizației noastre, în următorii 22 ani, o dezvoltare integrală a acestor resurse ar presupune investiții de peste 64 de miliarde de lei, care vor fi exclusiv asigurate de către investitori, deci fără a accesa fonduri guvernamentale sau alte surse de la bugetul de stat, investiții care la rândul lor se vor traduce în venituri de peste 5 miliarde de lei la bugetul de stat, în fiecare an. Asta înseamnă peste 30.000 de locuri de muncă create. Asta înseamnă predictibilitate și stabilitate pe termen lung, din punct de vedere al asigurării securității energetice,  care, mai ales în circumstanțele pe care le trăim în aceste momente și având în vedere conflictul de la granița noastră, este mai importantă decât oricând. Vom avea securitate energetică, independență energetică, o compensare a declinului natural, care are loc în urmă a depletării zăcămintelor de pe uscat.

Fără noi surse de gaze naturale, România va avea o dependență de aproximativ 40% de import, în următorii șase ani, conform estimărilor noastre.”

Ea a mai spus că investitorii din Marea Neagră au nevoie de predictibilitate, transparență, mecanisme de piață liberă și o piață care se formează și care funcționează în mod natural, fără ingerințe și fără intervenții, și un cadru fiscal care să fie transparent și competitiv: “FPPG a realizat mai multe studii cu privire la contribuția globala a industriei de petrol și gaze naturale în economia românească. În curând, vom publica o variantă revizuită a acestui studiu, care arată niște cifre încurajatoare și o perspectivă tangibilă de a fi obținută prin aceste investiții.”

Sectorul de petrol și gaze contribuie in economie cu 61.000 de locuri muncă, direct, și cu un spread pe orizontală la peste 150.000 de locuri de muncă. Contribuțiile fiscale totale plătite de sectorul de petrol și gaze au fost de 29.8 mld lei, in 2021, si 21.5 mld lei, in primele sase luni din 2022.

Referitor la colaborarea cu autoritățile, Oana Ijdelea a spus: „Suntem consultați din ce în ce mai mult și din ce în ce mai bine. Mai ales în această perioadă de criză, a fost o interacțiune extrem de bună cu autoritățile statului, fie că vorbim despre nivelul parlamentar, fie la nivel de autorității centrale, de reglementare, inclusiv la nivelul Guvernului. Ne dorim să menținem acest dialog extrem de bun, ne dorim să nu mai avem derapaje prin reglementări care apar peste noapte și care practic deturnează tot ceea ce înseamnă planurile pe termen mediu și lung al investitorilor.”

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (26/05/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA E & O 03/04.07.2023

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/05/2023)

Constituirea Consiliului de Administratie ca organ de conducere in urma AGA

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (26/05/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

MedLife S.A. (M) (26/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R) aug 2022 - mar 2023