Update articol:

Oana Ozmen: Eficiența Energetică -Standarde Nzeb – o provocare privind adaptarea regulilor europene la realitatea din țările central și est-europene

Ozmen

Oana Ozmen, deputat USR PLUS și secretar al Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, a atras atenția asupra provocărilor pe care noile reglementări europene le aduc societății românești, în actualul context economic și pandemic, în cadrul Conferinței C4E Forum 2021, care a reunit asociații, specialiști din Polonia, Croația, Cehia, Slovacia, Bulgaria și România, reprezentanți ai Comisiei Europene și alte oficialități într-un demers comun privind implementarea standardelor nZEB, însemnând case cu un consum de energie aproape zero.

Doamna Oana Ozmen a adus în atenția participanților la acest eveniment problema alinierii cadrului legal la noile recomandări europene, care trebuie să se desfășoare într-un efort comun transpartinic și cu aplecare către specificul economic și social al țării noastre. Schimbările nu pot avea loc peste noapte, mai ales în actualul context complicat din piața energetică.

De asemenea, deputata USR PLUS a vorbit despre provocările implementării programelor de renovare în zonele rurale, unde sărăcia financiară și energetică sunt pregnante, precum și în zonele si ariile protejate cum e Delta Dunarii. Finanțarea unor proiecte de eficientizare energetică în zona satelor românești este necesară și, în egală măsură, trebuie desfășurate campanii locale de informare asupra beneficiilor implementării acestor programe pentru nivelul de trai al oamenilor.

Tranziția către Verde are nevoie de reforme structurale și de investiții în tehnologie. Componenta „Energie regenerabilă și eficiență energetică” a PNRR asigură dezvoltarea unui program de investiții pentru operatorii economici din industria construcțiilor pentru a putea implementa măsuri de eficiență energetică. Sprijinind inovarea prin finanțarea noilor tehnologii, digitalizarea capacităților ecologice, proiecte demo cu impact asupra creșterii eficienței energetice și reducerii gazelor cu efect de seră ne asigurăm că urmăm un parcurs previzibil, cu un rezultat benefic întregii societăți.

Este necesară o pregătire temeinică a specialiștilor și a industriei construcțiilor pentru executarea propriu-zisă a lucrărilor la standarde nZEB astfel încât implementarea să se producă în timp util și la o calitate corespunzătoare. De aceea este nevoie de campanii susținute de informare desfășurate de către autorități privind fondurile existente și cărui tip de renovare se adresează, precum și educarea tinerei generații cu privire la beneficiile pe termen lung ale decarbonării, a mai declarat doamna Oana Ozmen.

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/05/2022)

Numire administrator neexecutiv provizoriu

PREBET SA AIUD (PREB) (25/05/2022)

Decizia ASF nr. 634/25.05.2022 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie