Update articol:

Occidental Petroleum a revizuit oferta pentru Anadarko în lupta cu Chevron, oferind în principal numerar

Occidental Petroleum a prezentat, duminică, o  ofertă revizuită de cumpărare pentru Anadarko Petroleum, oferind să plătească acționarilor în cea mai mare parte numerar, deoarece dorește să împiedice achiziționarea de către Chevron a companiei de foraj de petrol și gaze Anadarko Petroleum, potrivit CNBC.

Occidental Petroleum se oferă să cumpere Anadarko pentru 76 de dolari pe acțiune, însă ar plăti acum 78% în numerar și 22% în acţiuni. Tranzacția de 57 de miliarde de dolari a fost inițial structurată ca o tranzacție de tip cash-and-stock de 50-50, când Occidental Petroleum a făcut prima dată oferta publică pentru Anadarko, acum aproape două săptămâni.

Anadarko a fost de acord să vândă afacerea către Chevron luna trecuta pentru 65 de dolari pe acțiune, într-o tranzacție de 75%  acţiuni și 25% cash, în valoare totală de  50 de miliarde de dolari, inclusiv datorii. Consiliul de administrație al Anadarko a reluat negocierile cu Occidental săptămâna trecută după ce a stabilit că oferta rivală ar putea fi superioară ofertei Chevron.

 

Occidental spune că oferta revizuită creează o valoare imediată și face mai sigură încheierea tranzacției. 

Oferind mai mult numerar, Occidental nu va mai trebui să solicite aprobarea de la acționari pentru a achiziționa Anadarko. 

“Propunerea noastră revizuită și acordul de fuziune reprezintă răspunsul nostru cuprinzător la toate punctele pe care avocatul dvs. le-a ridicat pe parcursul săptămânii trecute”, a declarat directorul executiv al Occidental, Vicki Hollub, într-o scrisoare către consiliul de administrație al lui Anadarko.

Anterior, duminică, Occidental a anunțat că a ajuns la un acord pentru a vinde activele africane ale Anadarko către compania franceză Total pentru 8,8 miliarde de dolari. Acest lucru ar duce la atingerea obiectivului Occidental de a renunța la active de 10 -15 miliarde dolari  în cadrul achiziției.

Anunțul a urmat unui angajament al lui Berkhire Hathaway al lui Warren Buffett, de săptămâna trecută, de a investi 10 miliarde de dolari în Occidental pentru a ajuta la finanțarea cumpărării Anadarko.
 
“Sprijinul financiar oferit de Berkshire Hathaway, precum și acordul pe care l-am anunțat împreună cu Total, ne permit să ne concentrăm eforturile de integrare asupra activelor care vor oferi cea mai mare valoare pentru noi”, a declarat Hollub într-un comunicat de presă.
 
După vânzările propuse către Total, Occidental ar controla activele Anadarko în bazinele de șisturi din SUA, Golful Mexic și America de Sud. Occidental se concentrează asupra suprafeței de șisturi, în special a poziției lui Anadarko în Bazinul Perm, cel mai mare câmp de șisturi din S.U.A. care se întinde de-a lungul  vestului statului Texas și în sud-estul New Mexico.
 

Chevron consideră, de asemenea, că activele Permian sunt bijuteriile de coroană ale portofoliului Anadarko, însă poziția sa din Golful Mexic se suprapune și cu activele de apă adâncă ale Anadarko. Chevron, un jucător important în gazele naturale lichefiate, ar păstra probabil proiectul GNL al lui Anadarko în Mozambic, în Africa de Sud. 

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021