Update articol:
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a urcat evaluarea riscului provocat de coronavirus la ”foarte ridicat”, la nivel global

OMS către guverne: „Treziți-vă. Pregătiţi-vă. Acest virus s-ar putea îndrepta spre voi şi trebuie să fiţi pregătiţi”

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au declarat, vineri, că urcă evaluarea riscului provocat de coronavirus, care s-a extins în cel puțin 49 de țări în câteva săptămâni, la „foarte ridicat” la nivel global, potrivit CNBC.

”Ne aflăm la cel mai ridicat nivel de alertă al riscului în privinţa răspândirii şi a impactului”, a declarat dr. Mike Ryan, director executiv al programului pentru urgenţe de sănătate la OMS. El a precizat că organizaţia nu încearcă să alarmeze sau să sperie oamenii. ”Este o trezire la realitate pentru fiecare guvern de pe planetă: Treziţi-vă. Pregătiţi-vă. Acest virus s-ar putea îndrepta spre voi şi trebuie să fiţi pregătiţi. Aveţi datoria faţă de cetăţenii voştri, aveţi datoria faţă de lume să fiţi pregătiţi”.

Lumea poate încă evita ”ce este mai rău”, dar creşterea alertei de risc înseamnă că ”nivelul de îngrijorare al OMS este la cel mai ridicat nivel”, a afirmat Ryan într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al OMS de la Geneva.

Liderii mondiali au încă o șansă de a ține virusul în interiorul granițelor lor, a spus Ryan. „Să aștepți, să fii luat prin suprindere în acest moment nu are nici o o scuză”.

 

În afara Chinei, vineri dimineață, au fost confirmate 4.351 de cazuri în cel puțin 48 de țări, inclusiv 67 de decese, a declarat directorul general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus. Aproximativ 24 de țări au raportat un singur caz.

El a spus că majoritatea cazurilor de COVID-19 pot fi identificate în continuare la contactul cu omul bolnav și nu există „dovezi că virusul se răspândește liber în comunități”. Acesta este un motiv pentru care OMS nu a declarat focarul ca o pandemie, a spus Tedros.

Danemarca, Estonia, Lituania, Olanda și Nigeria au raportat joi primele cazuri, a spus Tedros. Toate aceste cazuri au legături cu Italia, a adăugat el.

Tedros a reiterat că virusul s-ar putea transforma în continuare într-o pandemie: „Cel mai mare inamic al nostru acum nu este virusul în sine. Acum sunt frica, zvonurile”.

Miercuri, oficialii OMS au declarat că numărul de noi cazuri COVID-19 în afara Chinei le-a depășit pentru prima dată pe cele din interiorul țării. Tedros a declarat joi că țările trebuie să acționeze „rapid” și „agresiv” pentru a ţine virusul în interiorul graniţelor.

„Cu măsurile potrivite, acesta poate fi oprit”, a spus oficialul OMS, adăugând țările care ar trebui să înceapă să se gândească dacă au unități de izolare corespunzătoare, provizii de medicamente și alte echipamente vitale.

Ryan a adăugat că, în prezent, din datele pe care le au nu pot declara virusul o pandemie globală. 

„Dacă spunem că există o pandemie de coronavirus, acceptăm, în esență, că fiecare om de pe planetă va fi expus la virus”, a spus el, adăugând: „Datele nu arată asta până acum”. 

Oficialii din domeniul sănătății au spus că boala respiratorie este capabilă să se răspândească prin contactul om-om, prin strănut și tuse și germeni rămași pe obiecte. Oficialii de sănătate sunt de părere că virusul pare să fie deosebit de supărător pentru persoanele în vârstă și pentru persoanele cu probleme de sănătate. Simptomele pot include dureri în gât, nas care curge, febră sau pneumonie și pot progresa până la moarte în unele cazuri severe, au spus ei.

Dr. Maria Van Kerkhove, specialist OMS, a declarat că, în acest moment, oamenii de știință cred că nu există niciun motiv să creadă că virusul ar acționa altfel în medii diferite.

BVBStiri BVB

CEMACON SA (CEON) (23/06/2021)

Linie de Productie Invelis Ceramic

PREBET SA AIUD (PREB) (23/06/2021)

Notificare prag detineri/vot<15%

ELECTROARGES SA (ELGS) (23/06/2021)

Schimbari in Componenta CA - Numire Administratori Provizorii

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (22/06/2021)

Convocare AGAO 26.07.2021/ 27.07.2021