Luni, pe rețelele de socializare chineze au circulat informaţii că virusul a fost detectat pe ambalajul pieselor auto în mai multe orașe, inclusiv de la mărci străine
Organizația Mondială a Sănătății a anunţat că autorităţile chineze au blocat sosirea unei echipe care investighează originile pandemiei de coronavirus, potrivit CNN.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că cei doi oameni de știință din echipa Națiunilor Unite plecaseră spre Wuhan, când li s-a spus că oficialii chinezi nu au aprobat permisiunile necesare pentru a intra în țară.
Aranjamentele fuseseră convenite în prealabil în comun cu China.
“Sunt foarte dezamăgit de această știre”, a declarat Tedros marți la o conferință de presă la Geneva. “Am fost în contact cu înalți oficiali chinezi și am precizat încă o dată că misiunea este o prioritate pentru OMS și echipa internațională”.
Tedros a declarat că OMS este “dornică să înceapă misiunea cât mai curând posibil” și că i s-au dat asigurări că Beijingul accelerează procedura internă.
Dr. Michael Ryan, director executiv al programului de urgență pentru sănătate al OMS, a declarat că a existat o problemă cu vizele, iar un membru al echipei s-a întors deja acasă. Celălalt aștepta în tranzit într-o țară terță.
Oficialii OMS negociază de mult timp cu Beijingul pentru a permite unei echipe de oameni de știință accesul la site-uri cheie pentru a investiga originea virusului – detectat pentru prima dată în Wuhan în decembrie 2019. În mai, OMS a fost de acord să organizeze o anchetă cu privire la răspunsul global la pandemie după ce mai mult de 100 de țări au semnat o rezoluție prin care solicită o anchetă independentă.
Ryan a declarat că echipa speră că este “doar o problemă logistică și birocratică” care poate fi rezolvată cu “bună credință în următoarele ore”.
Statele Unite și Australia au acuzat modul în care China a abordat etapele inițiale ale pandemiei, acuzând Beijingul de minimizarea acestei pandemii.
Președintele SUA, Donald Trump, a dat vina în repetate rânduri pe China pentru pandemia globală și a anunțat că SUA își va încheia relația cu OMS. El a acuzat că statul chinez nu a prezentat în mod corespunzător informațiile pe care le deține despre coronavirus și a presat OMS să “inducă în eroare lumea”.
SUA au cerut transparență în operațiunile OMS în China. În noiembrie, Garrett Grigsby împreună cu Departamentul SUA pentru Sănătate și Servicii Umane au declarat membrilor OMS că termenii anchetei către China nu au fost „negociați într-un mod transparent” și „ancheta în sine pare a fi incompatibilă” cu mandatul său.
O mulțime de documente confidențiale obținute de CNN anul trecut de la Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din provincia Hubei – unde virusul a fost detectat pentru prima dată în 2019 – a arătat cum oficialii chinezi au oferit lumii date mai optimiste decât au avut acces intern, prin raportarea inițială a numărului cazurilor în primele etape ale focarului.
Guvernul chinez a respins în repetate rânduri acuzațiile făcute de SUA și alte guverne occidentale că au ascuns în mod deliberat informații referitoare la virus.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a declarat luni că țara va primi echipa OMS, potrivit Reuters.
Pe măsură ce țările din întreaga lume se luptă cu noi creșteri de infecție și focare, China pare să revină. Luna trecută, țara a înregistrat o creștere economică pozitivă pentru al doilea trimestru consecutiv.
Ministrul de externe Wang Yi a lăudat eforturile antipandemice ale Chinei în țară și în străinătate, spunând că țara „a lansat o campanie umanitară de urgență globală” și „a contribuit la construirea unui consens cu privire la un răspuns global la Covid-19”.
În timp ce echipa OMS s-a pregătit să se îmbarce, oficialii chinezi și mass-media de stat au pus sub semnul întrebării originile virusului, spunând că „tot mai multe cercetări sugerează că pandemia ar fi fost probabil cauzată de focare separate în mai multe locuri din lume”, potrivit Wang.
Luni, pe rețelele de socializare chineze au circulat informaţii că virusul a fost detectat pe ambalajul pieselor auto în mai multe orașe, inclusiv de la mărci străine.
De luni de zile, China testează și dezinfectează produsele congelate importate din străinătate, de teamă că virusul ar putea reintra în țară în acest fel, chiar dacă experții rămân sceptici cu privire la aceasta ca o posibilă sursă de infecție.
OMS spune că este „foarte puțin probabil ca oamenii să poată contracta Covid-19 din alimente sau ambalaje alimentare”, iar Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) afirmă că riscul este foarte scăzut. Ambele insistă că nu există dovezi ale unei astfel de transmisii, iar țările au amenințat chiar că vor avea un proces împotriva Chinei la Organizația Mondială a Comerțului cu privire la restricțiile la import.