Update articol:

OMS recomandă folosirea spirtului medicinal ca măsură de prevenire a infecției cu coronavirus; medicii din România au păreri diferite

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă folosirea alcoolului sanitar (spirt medicinal) ca măsură de prevenire a infecției cu coronavirus, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Instituţia a scris pe Facebook: 

“➡️ Alcoolul sanitar (etanol 70%) poate fi folosit pentru dezinfectarea suprafeţelor atinse frecvent.
➡️ Pentru dezinfectarea mâinilor este recomandată spălarea pe mâini cu săpun timp de minimum 30 de secunde (cam cât durează să cântăm primele 3 versuri din “Deșteaptă-te române!”) sau folosirea de dezinfectant sub formă de gel (cu etanol 70%).

ℹ️ Alcoolul sanitar este inclus în registrul național al produselor biocide din România, actualizat în ianuarie 2020. 

Produsul este destinat exclusiv uzului extern, a nu se consuma”.

De aceeaşi părere este şi Dr. Alexandru Rafila, Președintele Societăţii Române de Microbiologie, care susţine că alcoolul sanitar este dezinfectant și poate fi folosit în special pentru suprafețe, potrivit Mediafax. „Alcoolul sanitar e dezinfectant. El e folosit pentru dezinfecția unor suprafețe. Nu putem să spunem că nu are niciun efect, pentru că spirtul are un efect dezinfectat. Concentrația optimă e 70%. Utilizarea lui ca antiseptic nu prea mai e recomandată. În primul rând nu are timp de contact pe tegumente. Atunci preferăm să folosim un gel care conține același lucru, alcool etanol în aceeași concentrație, 70%. El pătrunde în profunzime și nu distruge tegumentul. Atunci se recomandă utilizarea acestor dezinfectanți, tot pe bază de alcool. Iar suprafețele, sigur putem folosi și spirt, se folosesc dezinfectanți pe bază de clor. O soluție diluată corespunzător e suficientă pentru inactivarea oricărui microorganism care e patogen, inclusiv pentru curățarea acestui coronavirus.

De altă părere este Adrian Streinu Cercel, șeful Spitalului Matei Balș, care spune că spirtul medicinal nu este bun ca dezinfectant pentru coronavirus.

“Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substanţele care sunt pe bază de alcool, dar sunt speciale, care să fie biocide. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale OMS. Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, miercuri, la Antena 3.

Şi Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a spus într-un interviu acordat HotNews.ro că spirtul medicinal nu are efect biocid și nu distruge coronavirusul. “Spirtul medicinal sau alcoolul sanitar, cum vrem să îi spunem, nu este eficient în cazul coronavirus din cauză că nu are o proprietate extrem de importantă – nu este biocid, adică nu distruge virusul. Este important ca un dezinfectant care e dedicat să aibă această proprietate – să fie biocid, adică să distrugă viruși”, a explicat medicul Adrian Marinescu, pentru HotNews.ro.

 

 

BVBStiri BVB

STK EMERGENT (STK) (05/03/2021)

VAN la data 26.02.2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (05/03/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 29(30).03.2021

ERSTE GROUP TURBO SHORT 0.10/29.50/29 (EBEBSTS49) (05/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 08 si 09 Martie 2021

RETRASIB SA (RTRA) (05/03/2021)

Modificare calendar financiar 2021