OMV Petrom, MOL România și Rompetrol susțin că au suficiente stocuri de benzină și motorină pentru a satisface cererile populației, ne-au transmis reprezentanții celor trei companii la solicitarea noastră, dacă sunt probleme cu aprovizionarea de produse petroliere.
România deține toate resursele necesare pentru a asigura consumul de carburant atât pentru populație, cât și pentru economie, a anunțat și Virgil Popescu, ministrul energiei, printr-o postare pe pagina sa de Facebook. Acesta a precizat: “În urma apariției unor speculații de presă pe tema rezervelor de carburant la nivel național, Ministerul Energiei infirmă categoric existența unei astfel de probleme atât în privința stocurilor, precum și în privința aprovizionării cu carburanți. România deține toate resursele necesare pentru a asigura consumul atât pentru populație, cât și pentru economie.”
- OMV Petrom: Dispunem de suficiente stocuri pentru a răspunde cererii clienților noștri
În prezent, dispunem de suficiente stocuri pentru a răspunde cererii clienților noștri. Că și până acum, OMV Petrom va face toate eforturile pentru a asigura accesul neîntrupt al clienților la produse petroliere, ne-au declarat oficialii OMV Petrom.
*MOL România: Dispunem de stocuri suficiente de benzină și motorină și nu sunt probleme legate de aprovizionare sau distribuție.
În acest moment, MOL România dispune de stocuri suficiente de benzină și motorină și nu sunt probleme legate de aprovizionare sau distribuție. Monitorizăm continuu mediul extern, care rămâne unul volatil și impredictibil și suntem atenți în perioada următoare la circumstanțele speciale de piață, ne-au transmis oficialii MOL România.
*Grupul KMG International: Rompetrol nu are probleme de aprovizionare cu ţiţei și nu există elemente care ar putea determina o reducere a livrărilor de produse petroliere, după incidentul din portul Novorossiysk
Consorțiul care operează conducta pe care Kazahstanul o folosește pentru a exporta cea mai mare parte a petrolului său (CPC) a anunțat că ruta ar putea fi în mare parte inutilizabilă timp de până la două luni din cauza daunelor infrastructurii cauzate de o furtună recentă. La 21 martie 2022, în cursul unei inspecții neprogramate, au fost descoperite daune sub formă de deplasare a cadrului de putere al unuia dintre furtunurile plutitoare SPM-3. În acest sens, s-a luat decizia de a scoate temporar din funcțiune respectivul SPM pentru spălare și reparare, potrivit CPC.
KMG Internațional ne-a transmis: “În contextul incidentului recent din portul Novorossiysk, care a afectat capacitatea de încărcare a țițeiului din conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC), Grupul KMG International confirmă că nu înregistrează dificultăți în aprovizionarea cu materii prime și nu există elemente care ar putea determina o reducere, în perioada următoare, a volumelor și a livrărilor de produse petroliere la nivel național, dar și în regiune.
Cu sprijinul KMG Trading, divizia de comerț cu țiței și produse petroliere, două tancuri petroliere urmează să ajungă în portul Midia, să suplimenteze rezervele actuale de țiței ale rafinăriei Petromidia. În același timp, precizăm că entitatea specializată KMG Trading are experiența și capacitatea necesară pentru identificarea și asigurarea aprovizionării cu țiței a rafinăriei Petromidia, de pe piața de profil, în orice context.
În ultimii 15 ani, rafinăria Petromidia a beneficiat de investiții majore în modernizarea și eficientizarea proceselor de producție. Complexitatea tehnologică atinsă îi oferă rafinăriei din Năvodari capabilitatea și flexibilitatea de a procesa diferite tipuri de țiței.
Rafinăria Petromidia procesează, în special, țiței origine Kazahstan (Ural, CPC), cu încărcare în terminalele onshore și offshore din portul Novorossiysk. Ponderea țițeiului de tip CPC (care se încarcă prin terminalele offshore – afectate de incidentul recent) în rețetele de obținere a produselor petroliere din Petromidia este una scăzută, comparativ cu alte tipuri de țiței utilizate în mod curent.
Conform procedurilor interne, rafinăria dispune de stocuri operaționale de țiței, la care se adaugă și stocurile de urgență, constituite conform obligațiilor legale. Stocurile permit și asigură funcționarea rafinăriei pentru o perioadă de timp, în funcție de gradul de utilizare, dar și de eventualele condiții meteorologice nefavorabile sau probleme tehnice pe fluxul de aprovizionare.
În prezent, activitățile de producție din rafinăria Petromidia Năvodari sunt sistate, pentru efectuarea reviziei tehnologice programate, termenul de finalizare a lucrărilor fiind estimat în data de 3 aprilie. În această perioadă, compania își onorează obligațiile contractuale încheiate anterior și continuă livrările de produse petroliere, din stocurile proprii sau cu sprijinul diviziei de trading a Grupului KMG International”.
* ANPC: Rompetrol, OMV – Petrom, MOL, GAZPROM au dat asigurări că nu există nicio posibilitate, cel puțin într-o perioadă predictibilă, de diminuare a stocurilor de carburanți sau de modificare importantă a prețului
Rompetrol, OMV – Petrom, MOL, GAZPROM au dat asigurări că nu există nicio posibilitate, cel puțin într-o perioadă predictibilă, de diminuare a stocurilor de carburanți sau de modificare importantă a prețului, potrivit unui comunicat de presă al ANPC.
Pe 24 martie 2022, conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) – președintele, Horia Constantinescu și directorul general, Paul Anghel – a avut o întâlnire de lucru, la sediul Autorității, cu reprezentanții lanțurilor de furnizori de carburanți care au răspuns invitației ANPC, respectiv Rompetrol, OMV – Petrom, MOL, GAZPROM.
În cadrul discuției, au fost analizate rezultatele controalelor întreprinse, în ultima perioadă, de comisarii ANPC, în lanțurile de benzinării din toată țara, și s-a convenit că vor avea loc periodic astfel de întâlniri pentru a se putea preîntâmpina orice posibilă situație neobișnuită pe piață, arată ANPC: “În acest context, operatorii economici prezenți au dat încă o data asigurări că nu există nicio posibilitate, cel puțin într-o perioadă predictibilă, de diminuare a stocurilor de carburanți sau de modificare importantă a prețului, ceea ce nu justifică niciun fel de îngrijorare din partea consumatorilor”.
În acest moment, în toate lanțurile de benzinării, se lucrează la planul de remedierea a tuturor deficiențelor constatate, sub coordonarea echipelor de comisari ANPC, în beneficiul consumatorilor.