Update articol:

Ondrej Safar îl înlocuieşte pe Martin Zmelik la conducerea CEZ România

Profitul CEZ în România, peste  421 de milioane de lei, anul trecut

Ondrej Safar va ocupa, începând cu data de 1 august 2018, funcţia de country manager şi preşedinte al Directoratului CEZ România, după ce Martin Zmelik va prelua alte atribuţii în cadrul sediului companiei din Praga, potrivit informaţiilor oferite într-o conferinţă de presă de actuala conducere a CEZ România.

Inginer electrotehnist, absolvent al Universității Tehnice din Praga, Ondrej Safar este un bun cunoscător al pieței de energie din Balcani. În ultimii 3 ani și jumătate a condus Sepaş Enerji, companie turcă de distribuție și furnizare a energiei, membră a Grupului CEZ, anterior coordonând operațiuni ale Grupului în Bulgaria și România.

S-a alăturat echipei CEZ în aprilie 2004, după ce a debutat ca inginer în cadrul unei companii care construia centrale nucleare. În noiembrie 2015, lua drumul Olteniei pentru a se alătura colegilor din Grupul CEZ în România. În cadrul unui mandat de 7 ani, s-a ocupat de construcţia propriu-zisă a Parcului Eolian Fântânele-Cogealac, dar și de managementul facilităților de producere a energiei regenerabile – hidro și eoliană sau de coordonarea CEZ Vânzare.

Martin Zmelik a spus: “Voi fi relocat la sediul CEZ din Praga, unde voi fi implicat în proiecte strategice. Am ajuns la acel nivel la care anumite proiecte sau soluţii trebuie să fie transferate şi către alte zone. De exemplu, la Praga voi fi implicat în transferul unor soluţii smart care au fost deja implementate aici, în România”.

Grupul CEZ a raportat în România un profit net de 421,249 milioane de lei în 2017, în creştere cu peste 651,09 milioane de lei faţă de anul 2016, când a anunţat o pierdere netă de 229,849 milioane de lei, potrivit conducerii CEZ România, care a precizat că rezultatele de anul trecut se datorează activității de producție a energiei eoliene, optimizării activităților și costurilor operaționale și reevaluărilor imobilizarilor corporale și financiare.
În acelaşi timp, valoarea profitului raportat înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierii şi amortizării (EBITDA) a fost, anul trecut, de 362,701 milioane de lei.

Martin Zmelik – Country Manager și Președinte al Directoratului CEZ România, a declarat: “2017 a fost marcat de rezultatele reușitelor operaționale cu momente de reflecție asupra activității din ultimii 12 ani a Grupului CEZ în România care s-a concentrat pe livrarea de servicii complete de energie și gaze naturale în condiții de eficienţă a costurilor și sustenabilitate. (…) Am menținut nivelul de investiții în toate domeniile operaționale în care activăm”.

În 2017, turbinele din parcul eolian Fântânele – Cogealac au produs un total de 1.323 GWh, Grupul CEZ în România fiind cel mai mare producător privat de energie regenerabilă din țară. Totodată, în luna decembrie 2017, parcul eolian CEZ a înregistrat cea mai mare producție de energie electrică de peste an, de 154 599 MWh.

Anul 2017 a debutat cu o schimbare pentru operatorul CEZ Distribuție care și-a schimbat denumirea și identitatea vizuală, devenind Distribuție Oltenia. Acesta a continuat procesul de transformare într-o companie digitalizată prin intermediul programului SMART Transformation, 2017 fiind al treilea an de implementare al programului, în care s-a obținut reducerea pierderilor în rețea cu 8,2 % față de 2016. În paralel, activitatea de distribuție a fost susținută de echipamente tehnologice de ultima generație și investițiile de 178,340 milioane de lei în CAPEX (din fonduri proprii) și 171,604 milioane de lei reprezentând puneri în funcțiune.

Grupul CEZ este prezent pe piață românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuție Electrică Oltenia S care, după procesul de transformare, asigura alimentarea cu energie electrică a șapte județe: Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea și Teleorman. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii – Distribuție Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power.

 

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)