Update articol:

Operatorul bursier paneuropean Euronext preia bursa de la Milano pentru 4,325 miliarde euro

Sursa Facebook
Operatorul bursei de la Londra, London Stock Exchange Group Plc, a anunţat vineri că a ajuns la un acord privind vânzarea Borsa Italiana, operatorul bursei de la Milano, către grupul Euronext NV şi două bănci italiene, în schimbul sumei de 4,325 miliarde euro, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În urma acestei tranzacţii, Euronext NV, care deţine deja bursele de valori de la Paris, Bruxelles şi Amsterdam, va pune mâna şi pe bursa de la Milano, cu sprijinul Cassa Depositi e Prestiti (CDP) şi Intesa Sanpaolo.

LSE era nevoit să vândă Borsa Italiana pentru a obţinerea aprobarea autorităţilor europene de reglementare pentru preluarea furnizorului de date şi analize financiare Refinitiv pentru 27 miliarde de dolari. Un pachet de 45% din acţiunile Refinitiv este deţinut de Thomson Reuters, firma mamă a Reuters News.

“Credem că vânzarea Borsa Italiana va avea o contribuţie semnificativă la diminuarea îngrijorărilor UE privind concurenţa”, a declarat directorul general de la LSE, David Schwimmer.

Vânzarea bursei de la Milano este un subiect politic sensibil în Italia în condiţiile în care Borsa Italiana controlează MTS, platforma pe care sunt tranzacţionate obligaţiunile guvernamentale italiene în valoare de aproximativ 2.100 de miliarde de euro. Pentru a obţine sprijinul autorităţilor de la Roma, Euronext şi-a unit forţele cu agenţia de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) şi cu cea mai mare bancă din Italia, Intesa Sanpaolo. Cele două instituţii financiare italiene urmează să preia participaţii la Euronext.

Aceasta este a doua tranzacţie majoră în care este implicată Cassa Depositi e Prestiti, după ce în urmă cu o săptămână Nexi SpA a convenit preluarea SIA SpA pentru a da naştere celui mai mare furnizor de plăţi din Europa.

Odată cu preluarea Borsa Italiana, Euronext va controla aproape un sfert din totalul tranzacţiilor cu acţiuni din Europa şi de asemenea 28 din primele 50 de companii din indicele Euro Stoxx 50 vor fi listate pe pieţele sale.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (19/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 12 - 16.10.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (19/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (19/10/2020)

Notificare rascumparare actiuni proprii 12 - 16 octombrie 2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/10/2020)

Numirea domnului Valentin Nae in functia de Director al Sucursalei CNE Cernavoda