Update articol:

Este ora 7 dimineața la Kiev. Iată cele mai recente evenimente

ucraina

Convoiul de 40 de mile al Rusiei în apropierea capitalei Ucrainei, Kiev, s-a dispersat în mare măsură, iar organul de pază nuclear al ONU spune că Kievul a pierdut toate comunicațiile cu centrala nucleară de la Cernobîl. Între timp, Rusia și China promovează o teorie a conspirației despre un presupus laborator american de arme biologice în Ucraina, iar președintele Joe Biden este așteptat să anunțe vineri că SUA vor revoca statutul de „națiune cea mai favorizată” pentru Rusia, scrie CNN.

Iată cele mai recente evoluții:

Relații comerciale: Biden va anunța vineri că Statele Unite, împreună cu G7 și Uniunea Europeană, vor cere revocarea statutului de „națiune cea mai favorizată” pentru Rusia, denumită relații comerciale normale permanente în SUA, au declarat surse familiare cu situaţia, citate de CNN. Biden va face anunțul vineri, iar apoi Congresul va da o lege.

Astfel, Președintele american Joe Biden va cere încetarea relațiilor comerciale normale cu Rusia, a informat vineri Reuters, citând o sursă familiarizată cu situația. Printre măsurile propuse se va număra și creșterea tarifelor la importurile rusești.Marți, Biden a semnat un decret care interzice importurile de combustibil din Rusia și investițiile în sectorul energetic rus.

Conspirație privind armele biologice: Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune vineri, la cererea Rusiei, despre acuzația că SUA dezvoltă arme chimice în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în țară nu au fost dezvoltate arme chimice sau arme de distrugere în masă. Între timp, purtătoarea de cuvânt a Misiunii ONU a SUA, Olivia Dalton, a declarat că Rusia are un istoric de a acuza în mod fals Occidentul de încălcările pe care Rusia însăși le perpetuează”.

Publicaţia chineză Global Times: Ce au făcut SUA cu coronavirusul liliecilor în Ucraina? Lumea merită explicații

 

Comunicații de la Cernobîl: Ucraina a pierdut toate comunicațiile cu centrala nucleară de la Cernobîl, a anunțat joi organul de pază nuclear al ONU într-un comunicat. Declarația a venit la doar o zi după ce locul  controlat de ruși a pierdut puterea externă de energie. AIEA a spus că este la curent cu rapoartele conform cărora s-a restabilit curentul la amplasament și caută confirmare.

Convoiul rusesc: Noile imagini din satelit realizate joi arată că convoiul militar rus la nord-vest de Kiev, care se întindea pe mai mult de 40 de mile (64 de kilometri), s-a „împrăștiat și redistribuit în mare măsură”, potrivit Maxar Technologies.

Evacuări: Zelensky a declarat joi că aproximativ 100.000 de persoane au fost evacuate prin coridoare umanitare în ultimele două zile. Cu toate acestea, Mariupol și Volnovakha rămân complet blocate, a spus el, adăugând că, în ciuda eforturilor oficialilor ucraineni de a face coridorul să funcționeze, „trupele ruse nu au încetat focul”.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (27/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Nuclearelectrica SA si Nova Power & Gas SRL lanseaza RoPower Nuclear SA

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (27/09/2022)

Grupul Purcari achizitioneaza pachetul majoritar intr-o Crama din Bulgaria

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Numire administratori provizorii